Tieto vegetariánske fašírky sú jednoduché na prípravu a pritom sú tak výborné! Spojenie mrkvy, rukoly, karí, cesnaku a ciroku vám zaručuje nezabudnuteľný šmrnc pokrmu, ktorý sa stane vašou obľúbenou večerou.
Ingrediencie
- ¾ šálky zŕn bieleho ciroku
- 2 a ¼ šálky vody
- 1 lyžica olivového oleja + 1 lyžička (+ viac na varenie)
- 1 a ½ lyžičky soli
- ½ šálky nasekané šalotky
- 110 g rukoly, hrubo nasekané
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané
- 1 a ½ lyžičky lisovaného čerstvého cesnaku
- 2 lyžičky kari
- čierne korenie podľa chuti
- ¼ šálky bieleho gréckeho jogurtu
- 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
- grécky jogurt, ľahko sladený medom, na servírovanie
Postup
- Vodu, cirok, 1 lyžičku oleja a ½ lyžičky soli priveďte do varu v strednom hrnci na vysokom plameni.
- Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte 80–85 minút, kým zrná nezmäknú a nevstrebe sa voda.
- Odoberte z ohňa, našuchorte vidličkou a nechajte úplne vychladnúť.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Uvarený cirok preneste do kuchynského robota a pulzujte, kým sa zrná nerozsekajú a nezačnú sa zlepovať, asi 20 jednosekundových pulzov; preneste do veľkej misy.
- Zahrejte 1 lyžicu oleja na panvici na strednom stupni, kým sa nebude trblietať.
- Pridajte šalotku a restujte do zmäknutia, asi 2 minúty.
- Vmiešajte rukolu a mrkvu a varte, kým rukola nezvädne, asi 2 minúty.
- Vmiešajte cesnak, karí a 1 lyžičku soli, restujte, kým sa nerozvonia, asi 30 sekúnd; dochuťte čiernym korením.
- Pridajte zmes rukoly do misy s cirokom a premiešajte.
- Pridajte do zmesi ¼ šálky jogurtu, vajcia a koriander a poriadne premiešajte.
- Zmes rozdeľte na 8 porcií (každá ¼ šálky) a vytvorte pevné fašírky s hrúbkou asi 1,2 cm.
- Karbonátky preneste na pripravený plech a nechajte vychladnúť, asi 30 minút alebo pokojne cez noc.
- Zahrejte rúru na 175 °C.
- Plech nastriekajte olejom v spreji a vychladené fašírky preneste na plech.
- Karbonátky postriekajte olejom v spreji a pečte 15 minút.
- Obráťte fašírky a pečte ďalších 10–15 minút, kým nebudú okraje chrumkavé a fašírky prepečené.
- Karbonátky si môžete tiež usmažiť na panvici, je na vás, či si zvolíte pečenie alebo vyprážanie.
- Podávajte s kopčekom jemne sladeného gréckeho jogurtu, s koriandrom a jarnou cibuľkou.
Vyskúšajte aj naše ďalšie najlepšie recepty na vlastnú zmrzlinu : skvelé letné osvieženie!