Kávové rezy s lieskovým orieškom

Kávové rezy s lieskovým orieškom

Tento recept na Napoleonovu tortu je stelesnením ďalšieho dezertu, ktorý vám utkvie v pamäti. Najmä pre jeho nevšednú kombináciu kávového krému a liesko orieškového krému s nugátom.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 1 kg lístkového cesta

Na orieškové pralinky

  • 35 ml vody
  • 100 g cukru
  • 100 g olúpaných a opražených lieskových orechov
  • Štipka soli

Na nugátový krém

  1. 100 g orieškových praliniek
  2. 40 g hustej smotany

Na kávový krém

  1. 125 ml espressa
  2. 125 ml mlieka
  3. 60 g vaječného žĺtka
  4. 60 g cukru
  5. 10 g múky
  6. 15 g kukuričného škrobu
  7. ½ lyžičky vanilkového extraktu
  8. 25 g masla (nakrájaného na kocky)
  9. 50 ml hustej smotany

Na dekoráciu

  1. Kakaový prášok
  2. Karamelizované lieskové orechy

Postup

  1. Listové cesto vyvaľkáme a rozprestrieme na pracovnú plochu, rozrežeme ho na dve časti a každú časť položíme na plech vyložený papierom na pečenie
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  3. Plech s cestom umiestnime doprostred rúry a necháme ho piecť asi 30 minút
  4. Na upečené obdĺžniky cesta pomocou sitka rozsypeme tenkú vrstvu práškového cukru
  5. Cesto vložíme späť do rúry a tentoraz ho položíme na hornú priečku a pečieme ho ešte asi 10–20 minút
  6. Cesto je hotové keď je celé prepečené (dozlatista/svetlo hnedé) a cukor hore takmer celý skaramelizovaný
  7. Pokiaľ však cukor úplne neskaramelizoval, ale cesto začne hnednúť, vyberieme ho z rúry, aby sa nepripálilo a necháme ho vychladiť na izbovú teplotu
  8. Na orieškové pralinky si v rúre predhriatej na 180 stupňov po dobu 15–20 minút opečieme veľké množstvo lieskových orechov
  9. Tie potom vyberieme z rúry a opatrne ich preložíme na utierku, zakryjeme ich a dôkladne ich trieme, kým väčšina z nich nebude olúpaná
  10. Olúpané lieskové orechy necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom odvážime potrebné množstvo
  11. Na karamel si v hrnci zmiešame vodu a potom cukor, zmes v hrnci umiestnime na platňu a zapneme ju na strednú teplotu
  12. Cukor miešame, aby sa rozpustil, akonáhle sa voda začne variť, prestaneme miešať
  13. Karamel udržujeme na strednej teplote, kým nezačne získavať svetlo hnedú farbu
  14. Akonáhle karamel získa požadovanú farbu, zložíme hrniec z platne a do hrnca pridáme lieskové orechy a soľ
  15. Miešame, kým nie sú všetky lieskové orechy pokryté tenkou vrstvou karamelu
  16. Skaramelizované lieskové orechy a všetok zvyšný karamel nalejeme na papier na pečenie a necháme ich vychladnúť pri izbovej teplote
  17. Trochu lieskových orechov (tak aby nám zostalo na ozdobu) v karameli nalámeme na menšie kúsky a preložíme ich do kuchynského robota
  18. Tam ich nadrvíme, kým nezískame prášok, a potom znovu melieme na vysokú rýchlosť, kým nezískame krémovú orieškovú pastu
  19. Na nugátový krém si privedieme hustú smotanu do varu a vedľa si postavíme misku s pralinkami a orieškovou pastou
  20. Akonáhle sa smotana varí, ihneď ju nalejeme do misky na pralinky a dobre premiešame, kým sa pralinky nerozpustia a nevznikne nám jednotná zmes
  21. Tú potom uchovávame v chladničke aspoň hodinu
  22. Pripravíme si kávu, ktorú vlejeme do kastróla k nej pridáme mlieko a vanilku
  23. Zmes začneme zahrievať na strednú teplotu a pridáme asi tretinu cukru
  24. K žĺtkom pridáme zvyšok cukru a ihneď zašľaháme, potom k žĺtkom pridáme múku a kukuričný škrob a znova prešľaháme
  25. Akonáhle sa kávová zmes začne variť, odstavíme ju z platne a za stáleho šľahania vlejeme do zmesi žĺtkov s cukrom
  26. Zmes prelejeme cez sitko späť do hrnca
  27. Zahrievame na strednú teplotu a neustále miešame, kým zmes nezhustne a nebude krémová
  28. Keď krém začne bublať, odstránime ho z platne a krémovú zmes preložíme do čistej misky
  29. Pridáme kocky masla a miešame, kým nám nevznikne jednotná zmes
  30. Na krém položíme potravinársku fóliu a necháme asi hodinu vychladiť v chladničke
  31. ¾ nugátového krému potrieme prvý plát lístkového cesta
  32. Zvyšných 50 ml studenej hustej smotany vyšľaháme do mäkka (pozor na prešľahanie, cieľom je získať textúru podobnú hustému jogurtu)
  33. Štvrtinu šľahačky prenesieme do kávového krému a zvyšok primiešame k nugátovému krému
  34. Prvý plát cesta priklopíme ďalšou vrstvou cesta, na to pridáme kávový krém, priklopíme ďalším plátom a pridáme nugátový krém a znova priklopíme
  35. Všetko uložíme na cca 10-15 minút do chladničky, aby krém trochu stuhol, nakoniec kremeš pomúčime cukrom (alebo kakaovým práškom) a ozdobíme karamelizovanými lieskovými orieškami
Kávové rezy z lístkového cesta s krémom z lieskovým orechov, smotany a kávy.
Zdroj: twiggstudios.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.