Výbornú kávovú panna cotta s prelivom z čerešní si zamilujete. Ak nemáte čerešne, preliv môžete urobiť aj z jahôd, malín alebo napríklad sliviek.
Ingrediencie na panna cotta
- 200ml plnotučného mlieka
- 300ml smotany
- 4 žĺtky
- 1 lyžička instantnej kávy
- 65g cukru
- 4 plátky želatíny
Ingrediencie na preliv
- 350g čerešní (alebo jahôd, malín či sliviek)
- 1 celá škorica
- 1 vyškriabaný vanilkový struk
- 50g cukru
- 300ml vody alebo červeného vína
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Postup
- Najprv vyšľahajte 4 žĺtky do peny.
- Potom priveďte do varu mlieko s vanilkovým extraktom, kávou a cukrom. Uvarené mlieko zmiešajte s vyšľahanými žĺtkami.
- Želatínové plátky namočte na 1 minútu do studenej vody.
- Zmäknutú želatínu vmiešajte do zmesi, nechajte ju rozpustiť a zmes nechajte vychladnúť.
- Smotanu vyšľahajte do tuha a zmiešajte s vychladnutým krémom. Vzniknutú zmes nalejte do pohárov a dajte stuhnúť do chladničky najmenej na 2 hodiny.
- Omáčku pripravíte tak, že čerešne umyjete a rozpolíte.
- Červené víno priveďte do varu spoločne s cukrom, škoricou a vydlabaným obsahom vanilkového struku.
- Duste 5 minút a potom pridajte čerešne. Tekutinu nakoniec zahustíte kukuričným škrobom rozpusteným v studenej vode.
- Hotovou omáčkou prelejte vychladenú panna cottu a podávajte.