Upečte si tak trochu iný perník s kávovou chuťou a vôňou. Kávová poleva dodá tomuto múčniku iný rozmer!
Ingrediencie
- 3,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 veľké vajcia
- 150g zmäknutého masla
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- Strúhaný zázvor (2 lyžičky)
- 1/2 lyžičky mletej škorice a 1/2 lyžičky mletého klinčeka (alebo lyžicu perníkového korenia)
- Štipka soli
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1 hrnček mlieka
- 1 lyžička jedlej sódy
Ingrediencie na kávovú polevu
- 80g cukru
- 50g masla
- 30ml mlieka
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice kávy
Postup
- Pomocou mixéra alebo ručne zmiešajte maslo s trstinovým cukrom do peny.
- V malej miske rozšľahajte nastrúhaný zázvor s vajcom. Túto zázvorovú zmes pridajte do maslovej.
- V samostatnej väčšej mise preosejte múku, pridajte kypriaci prášok do pečiva, soľ, škoricu a klinčeky.
- V malej nádobe zmiešajte javorový sirup, mlieko a sódu. Túto zmes pridajte do vaječno-maslovej zmesi a zamiešajte.
- Vzniknutú mokrú zmes opatrne a postupne zamiešavajte do zmesi múkou.
- Hotové perníkové cesto nalejte do pekáča či na plech a pečte 40-50 minút.
- Medzitým si pripravte polevu tak, že v malom hrnci rozpustíte maslo, pridáte cukor, kávu a kakao. Až zmes začne bublať, pridáte mlieko.
- Nebojte sa že zmes syčí. Za okamih syčať prestane a za stáleho miešania vytvoríte hladkú polevu.
- Na upečený perník rovnomerne pomocou stierky naneste hotovú polevu a dajte chladiť aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- Hotový a vychladnutý perník podávajte nakrájaný na kocky.
Máte radi tvarohové dezerty? Inšpirujte sa týmito receptami na tvarohové múčniky , z ktorých si určite vyberiete!