Emulgátory
Pridajte olej do vody a uvidíte, že sa tieto tekutiny nikdy nepremiešajú. Kým k nim nepridáte emulgátor!
Emulgátory sú dôvodom, prečo sa olej v majonéze neoddeľuje od octu, prečo možno čokoládu formovať a tvarovať do rôznych tyčiniek a prečo chlieb tak ľahko nezvetrá.
Sú to potravinárske prísady, ktoré pomáhajú produktom obsahujúcim nemiešateľné zložky potravín, ako je olej a voda, aby sa spojili. Lecitín vo vaječných žĺtkoch je jednou z najúčinnejších a najstarších foriem emulgátora živočíšneho pôvodu používaného na stabilizáciu emulzií oleja vo vode, napríklad v majonéze a holandskej omáčke. Medzi ďalšie bežné prísady, ktoré môžu v kuchyni fungovať ako emulgátory , patrí paradajkový pretlak, horčičný prášok a miso.
Na aké emulgátory môžeme v potravinách naraziť?
-
Čo je E 1103 - Invertáza?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 476 - Polyglycerolpolyricinoleát?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 433- Polysorbát?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 471 - Mono a diglyceridy mastných kyselín?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 434 - Polysorbát?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 435 - Polysorbát 60?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 481 - Stearoylaktylát sodný?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 472 - estery mono a diglyceridov mastných kyselín?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 541 - Fosforečnan sodnohlinitý?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E 452 - Polyfosforečnany?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E340 - fosforečnany draselné?Kategória: Emulgátory, Kypriace látky, Regulátory kyslosti, Sekvestranty, Stabilizátory, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
-
Čo je E443 - Bromovaný rastlinný olej?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E446 - Sukcistearín?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E495 - Monopalmitát sorbitolu?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E492 - Tristearát sorbitolu?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E968 - Erytritol?Kategória: Emulgátory, Nosiče, Sekvestranty, Sladidlá, Stabilizátory, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
-
Čo sú E474 - Sacharoglyceridy?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E467 – Etylhydroxyetylcelulóza?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E475 – Estery polyglycerolu s matnými kyselinami?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E479b – Olej sójových bôbov?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E480 – Dioktylsulfosukcinát sodný?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E488 – Etoxylované mono a di glyceridy?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E322 - Lecitíny?Kategória: Emulgátory
-
Čo je E491 - Monostearát sorbitolu?Kategória: Emulgátory
Ako fungujú emulgátory?
Základná štruktúra emulgátora zahŕňa hydrofóbnu časť , obvykle mastnú kyselinu s dlhým reťazcom, a hydrofilnú časť , ktorá môže byť buď nabitá, alebo bez náboja. Hydrofóbna časť emulgátora sa rozpúšťa v olejovej fáze a hydrofilná časť sa rozpúšťa vo vodnej fáze za vzniku disperzie malých kvapôčok oleja. Emulgátory tak tvoria a stabilizujú emulzie olej vo vode (napr. majonéza), rovnomerne dispergujú v oleji rozpustné aromatické zlúčeniny v celom produkte, zabraňujú tvorbe veľkých ľadových kryštálov v mrazených produktoch (napr. zmrzline) a zlepšujú objem, jednotnosť a jemnosť pečených. Niektoré emulgátory sa tiež stabilizujú, takže sa emulzia v priebehu času neoddeľuje. V niektorých potravinách uvidíte aj pridané stabilizátory , aby sa emulzia udržala. Emulgátory používané v súčasnosti v potravinárstve sú buď čistené prírodné produkty ( rastlinného alebo živočíšneho pôvodu) alebo syntetické chemikálie , ktoré majú veľmi podobnú štruktúru ako prírodné produkty.Prírodné emulgátory
Mnoho dnes používaných emulgátorov je prírodného pôvodu a nazývajú sa hydrokoloidy . Hydrokoloidy fungujú ako zahusťovadlá a podporujú štruktúru, textúru, chuť a trvanlivosť rôznych potravinárskych produktov. Medzi hydrokoloidy patria emulgátory z rastlín, zvierat a vodných zdrojov . Rastlinné hydrokoloidy zahŕňajú karobovú gumu, karagenan z červených morských rias, pektíny a škrob, zatiaľ čo emulgátorom živočíšneho pôvodu je napríklad chitosan z pancierov kôrovcov. Hydrokoloidy, ako xantánová guma, môžu tiež pochádzať z mikrobiálnych zdrojov a dokonca aj samotné potravinárske produkty – horčica, olej, soľ, vaječný žĺtok a ocot – môžu slúžiť ako emulgátory.Prečo sa emulgátory v potravinárstve používajú?
- Pomáhajú sa stabilizáciou zmesi.
- Znižujú lepivosť niektorých potravín.
- Zaisťujú, aby si balené potraviny zachovali konzistenciu, textúru a chuť .
- Pomáhajú tomu, aby potraviny boli krémové, husté alebo penivé .
- Znižujú kryštalizáciu .
- Zabraňujú oddeľovaniu vody a oleja.
Aké sú ďalšie výhody používania emulgátorov?
V závislosti od konkrétneho typu môžu ďalšie potenciálne výhody a použitie zahŕňať:- Zlepšenie objemu výrobkov.
- Zlepšenie chuti a vzhľadu potravín (jednotnejšie farby atď.).
- Predĺženie trvanlivosti rôznych produktov dlhším zachovaním ich čerstvosti.
- Zabránenie zmäknutiu potravín.
- Napomáhajú vstrebávaniu živín . Napríklad lecitín môže pomôcť so vstrebávaním vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny A, D, E a K.
- Pomáhajú udržiavať zdravú hladinu krvného cukru a cholesterolu .
- Niektoré emulgátory nám dodávajú živiny , ktoré liečia bariéru gastrointestinálneho traktu. Napríklad pektín, gumy a škroby nám môžu dodať probiotiká , ktoré pomáhajú kŕmiť zdravé probiotické baktérie v črevách. Prírodné emulgátory nám tiež môžu pomôcť cítiť sa plnšie, pretože môžu obsahovať vlákninu.
- V produktoch starostlivosti o pleť pôsobia emulgátory ako zmäkčovadlá .To môže pomôcť zmierniť podráždenú, suchú pokožku.
- Vytvára gélové konzistencie v produktoch, ktoré sa používajú na vlasy alebo telo.
V akých potravinách sa emulgátory používajú?
- margaríny
- majonéza
- smotanové omáčky
- cukríky
- balené spracované potraviny
- sladkosti
- pekárenské produkty
- zmrzlina
- šalátové dresingy
- čokoláda
- orechové maslá
- spracované mäso