Farbivá v potravinárstve súlátky používané na zmenu alebo udržanie farbypotravín. Používajú sa na to, aby potraviny vyzerali atraktívnejšie a lákavejšie pre spotrebiteľov.Farbivá sa pridávajú do rôznych potravín, ako sú napríklad omáčky, nápoje, cukrovinky a mrazené potraviny. Ak vás farebné pokrmy bavia, nezabudnite vyskúšať naše pestrofarebné recepty na vianočné pečivo s lentilkami .Použitie farebných prísad alebo farbív nie je novou technológiou. Prírodné potravinárske farby sa používalina farbenie vína už v roku 300 pred nlSkoré experimenty s farbivami zahŕňali prirodzene sa vyskytujúcu farbu, ktorá sa nachádza v niektorých koreniach a oxidoch kovov. Príkladom je napríklad šafran a síran meďnatý.Prvé syntetické organické farbivo - nazvanémauve- bolo objavené v roku 1856. Mauve bolo prvé z mnohých objavených syntetických farbív vyrábaných spracovaním uhlia, vďaka čomu si vyslúžilo označenie "farby uhoľného dechtu". Federálna regulácia farbív začala o niekoľko desaťročí neskôr, v 80. rokoch 19. storočia.
Syntetické farbivá
Syntetické potravinárske farbivá sú výrobcovia potravín stáleviac používanéoproti prírodným farbivám, abydosiahli určité vlastnosti, ako je nízka cena, vylepšený vzhľad, vysoká intenzita farby, väčšia farebná stálosť a jednotnosť.Umelé farbivá tiež môžu byťtrvácnejšieako prírodné farbivá rovnakej farby. Navyše, hoci príroda vytvára pôsobivé odtiene farieb, tých vhodných na použitie v potravinárstve veľa nie je.Syntetické potravinárske farbivá sa pôvodne vyrábali z uhoľného dechtu, ktorý pochádza z uhlia. Prví kritici umelých potravinárskych farbív na to rýchlo poukázali. Dnes sa väčšina syntetických potravinárskych farbívzískava z ropy. Niektorí kritici budú tvrdiť, že jesť ropu nie je o nič lepšie ako jesť uhlie. Ale finálne produkty sú prísne testované, aby neobsahovali žiadne stopy pôvodnej ropy.Potravinárske farbivá musia byť do potravín pridávanév určitej koncentrácii av rámci prijateľného limitu.Pokiaľ sú potravinárske farbivá obsiahnuté v produkte vo vyššej koncentrácii, môže to viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú rôzne mutácie, rakovina, znížené koncentrácie hemoglobínu a alergické reakcie.
Prírodné farbivá
Prírodné farbivá sú získavanéz rastlín alebo živočíšnych produktova sú považované za bezpečnejšie ako syntetické farbivá. Medzi príklady prírodných farbív patrí napríklad kurkumín (z koreňa kurkumy), karotén (z mrkvy), chlorofyl (zo zelených rastlín) alebo aj karmín (z druhu hmyzu).
Prečo sa farbivá v potravinárstve používajú?
Zvýrazňujúprirodzene sa vyskytujúce farby v potravine.
Chráni chute a vitamínypred poškodením svetlom.
Slúžina dekoratívne účely.
Maskujúprirodzené farebné variácie potravín.
Vyrovnávajú stratu farbyvplyvom svetla, vzduchu, extrémnych teplôt, vlhkosti a podmienok skladovania.
Zlepšujúchuť.
Mení farbujedla alebo pitia.
Dávajú potravinámidentitu.
Aké sú účinky potravinárskych farbív na ľudské zdravie?
Najznepokojivejšie tvrdenie o syntetických potravinárskych farbivách je , žespôsobujú rakovinu. Dôkazy na podporu tohto tvrdenia sú však slabé. Na základe aktuálne dostupných výskumov je nepravdepodobné, že by konzumácia potravinárskych farbív spôsobila rakovinu.U niektorých ľudí však môžu spôsobovaťalergie, črevné problémy a dýchacie ťažkosti.Tvrdenie o potravinárskych farbivách, ktoré má najsilnejšiu vedeckú podporu, je súvislosť medzi potravinárskymi farbivami ahyperaktivitou u detí. V Európe dokonca na produktoch obsahujúcich niektoré z potenciálne „nebezpečných“ farbív musí mať byť uvedený varovný text – „môže mať negatívny vplyv na aktivitu a pozornosť detí“.
Aké musia vlastnosti musí mať potravinárske farbivo?
Farbivo sa po pridaní do vodymusí rozpustiť. Pokiaľ farbivo nie je rozpustné vo vode, nemieša sa rovnomerne.Ďalšou dôležitou vlastnosťou potravinárskeho farbiva je, že keď sa rozpustí vo vode,farba zostane.
V akých potravinárskych produktoch sa farbivá používajú?
Prvé potraviny, ktoré kedy získali federálne povolenie pre syntetické potravinárske farbivá, bolimaslo a syr v 80. rokoch 19. storočia. Odvtedy sú obchody s potravinami plné potravín obsahujúcich prírodné potravinárske farbivá aj umelé potravinárske farbivá, vrátane nasledujúcich produktov:
raňajkové cereálie
cukríky
zmrzlina
korenie
pekárenské produkty
konzervované ovocie
spracovaná zelenina
nealkoholické nápoje
energetické nápoje
Regulácia používania farbív v potravinárstve
V Českej republike je používanie farbív v potravinách povolené iba v prípade, že súschválené Štátnym zdravotným ústavoma sú uvedené vZozname povolených potravinárskych farbív, ktorý je vyhlásený v súlade s nariadením (ES) č. 1333/2008.Všetky použité farbivá v potravinách musia byť označené pomocou "E-čísla", čo sú kódy používané na identifikáciu potravinárskych prídavných látok.V SR sú tiež stanovenélimity pre množstvo farbív, ktoré môžu byť použité v jednotlivých potravinách. Tieto limity sú stanovené s ohľadom na bezpečnosť farbív pre ľudské zdravie a sú pravidelne revidované.V prípade, že sa výrobca rozhodne použiť v potravinách prírodné farbivá namiesto syntetických, je povinný informovať o tom na obale výrobku. Výrobcovia sú tiež povinní informovať o použití farbív na etiketách výrobkov alebo v návodoch na použitie.V USAje používanie farbív v potravinách regulované Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). FDA stanovuje zoznam povolených farbív, ktoré môžu byť používané v potravinách, a tiež stanovuje podmienky pre ich použitie.