Konzervanty
Konzervačné látky sú rôzne prírodné alebo syntetické zlúčeniny, ktoré pomáhajú spomaliť alebo zabrániť rastu baktérií v širokej škále produktov, vrátane potravín, liekov a produktov osobnej starostlivosti.
Konzervačné techniky sa používali už v 14. storočí , keď človek prvýkrát použil soľ (solenie) a dym (konzervovanie), aby zabránil skazeniu mäsa a rýb. V dnešnej dobe sa používanie potravinárskych prídavných konzervačných látok stalo nepostrádateľnou súčasťou potravín, ktoré jeme. Napriek mnohým pochybnostiam o ich bezpečnosti, náš rastúci dopyt po väčšom výbere, jednoduchosti a pohodlí potravín a náš vysoký štandard bezpečnosti potravín z nich robí životne dôležitú súčasť našich potravinových systémov.
Na aké konzervanty môžeme v potravinách naraziť?
-
Čo je E 1503 - Ricínový olej?Kategória: Konzervanty
-
Čo je liek E 1105 - Lyzozým?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 223 - Disiričitan sodný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 280 - Kyselina propiónová?Kategória: Konzervanty
-
Čo je liek E 235 - Natamycín?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 281 - Propionán sodný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 200 - Kyselina sorbová?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 234 - Nisin?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 212 - Benzoát draselný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 385 (vápnik disodný)?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 211 - Benzoát sodný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E 211 - Octany sodné?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E236 - Kyselina mravčia?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E230 - Bifenyl?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E224 - disiričitan draselný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E202- sorban draselný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E220 - Oxid siričitý?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E240 - Formaldehyd?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E270 - Kyselina mliečna?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E284 - Kyselina boritá?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E213 - Benzoát vápenatý?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E221 - Siričitan sodný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E216 - Propylparahydroxybenzoát?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E214 - Etylparahydroxybenzoát?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E201 - Sorban sodný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E231 - Orthofenylfenol?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E232 - Ortofenylfenolát sodný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E233 - Thiabendazol?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E242 - Dimethyldikarbonát?Kategória: Konzervanty
-
Aké sú účinky dusičnanu draselného (E252) na zdravie a kde všade ho môžeme nájsť?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E227 - Hydrogensiričitan vápenatý?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E217 – Propylparahydroxybenzoát sodná soľ?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E640 - Glycín?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E641 - Leucín?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E265 – Kyselina octová bezvodá?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E209 - Heptylparabén?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E282 - Propionán vápenatý?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E283 - Propionán draselný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E285 - Tetraboritan sodný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E210 - kyselina benzoová?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E251 - Dusičnan sodný?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E215 – Etylparahydroxybenzoát sodná soľ?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E218 – metylparahydroxybenzoát?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E219 – metylparahydroxybenzoát sodná soľ?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E239 – Hexametylentetraamín?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E925 - Chlór?Kategória: Konzervanty
-
Čo je E926 - Oxid chloričitý?Kategória: Konzervanty
Aké máme druhy konzervantov?
Konzervačné látky, ktoré sa v súčasnosti do potravín používajú, sú buď extrahované z prírodných zdrojov, alebo sú vyrábané synteticky .Prírodné konzervanty
Prírodné konzervačné látky sa primárne používajú v potravinách a nápojoch kvôli tomu, aby pomohli znížiť hnilobu a zachovať farbu a chuť produktu. Nachádzajú sa však aj v kozmetike a ďalších hygienických prostriedkoch. Napríklad konzervačná látka natamycín (E235), ktorá sa široko používa pri povrchovej úprave syrov a údenín, môže pochádzať prirodzene z baktérií bežne prítomných v pôde. Prírodné konzervačné látky možno získať aj z rastlín, zvierat, húb a rias . Okrem toho možno v určitých prípadoch na prirodzenú konzerváciu potravín použiť bežné kuchynské základné potraviny, ako je soľ a cukor, napríklad pri príprave kyslých uhoriek alebo kyslej kapusty. Vyskúšajte naše recepty na domácu nakladanú kapustu 4x inak. Medzi bežné príklady prírodných konzervačných látok patria:- aloe vera
- kyselina citrónová
- citrónová šťava
- extrakt z rozmarínu
- sodík
- kyselina sorbová
- cukor
Umelé konzervanty
Umelé (chemické) konzervačné látky sú umelo vyrobené látky , ktoré sa pridávajú do mnohých produktov za účelom predĺženia ich trvanlivosti. Aj keď sú tiež vytváraný, aby zabránili skazeniu potravín a pomohli im udržať si tvar a farbu, často sú plné chemikálií. Medzi bežné príklady chemických konzervačných látok patria:- antimikrobiálne činidlá
- antioxidanty
- benzoáty
- chelatačné činidlá
- dusičnany
- propionáty
- sorbáty
- siričitany
- Antimikrobiálne konzervačné látky , ako sú zlúčeniny síry, ako sú siričitany (E220-228), sa používajú na inhibíciu rastu baktérií, napr. vo víne, sušenom ovocí, zelenine v octe alebo slanom náleve.
- Antioxidačné konzervačné látky sa často používajú v minimálne spracovaných zeleninových produktoch, ako sú hotové šaláty, čerstvo nakrájané ovocie a čerstvé šťavy, kde je zhnednutie významným problémom.
- Antibiotiká , ako sú tetracyklíny, sa používajú na prevenciu rastu škodlivých baktérií v hydine, rybách a konzervovaných potravinách.
- Zvlhčovadlá , látky, ktoré absorbujú vlhkosť, pomáhajú udržať obsah vlhkosti v produktoch, ako je strúhaný kokos.
- Enzýmy zastavujú expiráciu kozmetiky a podobných produktov.
Na čo sa konzervanty používajú?
- Do potravín sa pridávajú konzervačné látky, ktoré bojujú proti kazeniu spôsobenému baktériami, plesňami, hubami a kvasinkami . Konzervačné látky dokážu udržať potraviny dlhšie čerstvé a predĺžiť tak ich trvanlivosť . Potravinárske konzervanty sa tiež používajú na spomalenie alebo prevenciu zmien farby , chuti alebo štruktúry a na spomalenie žltnutia . Niektoré majú aj estetickú rolu - zlepšujú vzhľad produktu.
- Konzervačné látky sa bežne používajú v liekoch , ako je acetaminofén, inzulín a sirup proti kašľu, aby sa zabránilo mikrobiálnej kontaminácii.
- V kozmetike a produktoch osobnej starostlivosti pomáhajú konzervačné látky predchádzať kontaminácii a rastu škodlivých baktérií v produktoch od opaľovacích krémov, mliek a šampónov až po zubné pasty a make-up. Baktérie by totiž mohli spôsobiť podráždenie alebo infekciu.
- Konzervanty sa tiež pridávajú do dreva, aby zabránili jeho štiepeniu, hnilobe a lámaniu.
V akých potravinách môžeme konzervanty nájsť?
- krekry
- cereálie
- pečivo
- hotové jedlá
- syry
- jogurty
- lahôdky
- mäso
- morské plody
- nealkoholické nápoje
- margaríny
- sušené ovocie
- ovocné šťavy