Konzervačné látky, ktoré sa v súčasnosti do potravín používajú, sú buďextrahované z prírodných zdrojov, alebo sú vyrábané synteticky.
Prírodné konzervanty
Prírodné konzervačné látky sa primárne používajú v potravinách a nápojoch kvôli tomu, aby pomohli znížiť hnilobu a zachovať farbu a chuť produktu. Nachádzajú sa však aj v kozmetike a ďalších hygienických prostriedkoch.Napríklad konzervačná látkanatamycín(E235), ktorá sa široko používa pri povrchovej úprave syrov a údenín, môže pochádzať prirodzene z baktérií bežne prítomných v pôde. Prírodné konzervačné látky možno získať ajz rastlín, zvierat, húb a rias. Okrem toho možno v určitých prípadoch na prirodzenú konzerváciu potravín použiť bežné kuchynské základné potraviny, ako je soľ a cukor, napríklad pri príprave kyslých uhoriek alebo kyslej kapusty. Vyskúšajte naše recepty na domácu nakladanú kapustu 4x inak.Medzi bežnépríklady prírodných konzervačných látokpatria:
aloe vera
kyselina citrónová
citrónová šťava
extrakt z rozmarínu
sodík
kyselina sorbová
cukor
Umelé konzervanty
Umelé (chemické) konzervačné látky súumelo vyrobené látky, ktoré sa pridávajú do mnohých produktov za účelom predĺženia ich trvanlivosti. Aj keď sú tiež vytváraný, aby zabránili skazeniu potravín a pomohli im udržať si tvar a farbu, často sú plné chemikálií. Medzi bežnépríklady chemických konzervačných látokpatria:
antimikrobiálne činidlá
antioxidanty
benzoáty
chelatačné činidlá
dusičnany
propionáty
sorbáty
siričitany
„Prírodné“ alebo „organické“ chemikálie nie sú nutne zdravšie ako syntetické alebo umelo vyrobené chemikálie. V skutočnosti sa umelé konzervačné látky, ako je dusičnan sodný, benzoát sodný a propionát, už dlho do potravín pridávajú, pretože sú účinné aj v malých množstvách.Konzervačné látky možno tiež široko rozdeliť na takzvanéantimikrobiálne konzervantyaantioxidačné konzervanty. Mnoho konzervačných látok, ako sú siričitany používané vo víne a dusičnany používané v mäse, však plnia obe funkcie.
Antimikrobiálne konzervačné látky, ako sú zlúčeniny síry, ako sú siričitany (E220-228), sa používajú na inhibíciu rastu baktérií, napr. vo víne, sušenom ovocí, zelenine v octe alebo slanom náleve.
Antioxidačnékonzervačné látkysa často používajú v minimálne spracovaných zeleninových produktoch, ako sú hotové šaláty, čerstvo nakrájané ovocie a čerstvé šťavy, kde je zhnednutie významným problémom.
Ďalej poznáme:
Antibiotiká, ako sú tetracyklíny, sa používajú na prevenciu rastu škodlivých baktérií v hydine, rybách a konzervovaných potravinách.
Zvlhčovadlá, látky, ktoré absorbujú vlhkosť, pomáhajú udržať obsah vlhkosti v produktoch, ako je strúhaný kokos.
Enzýmyzastavujú expiráciu kozmetiky a podobných produktov.
Na čo sa konzervanty používajú?
Do potravín sa pridávajú konzervačné látky, ktoré bojujúproti kazeniu spôsobenému baktériami, plesňami, hubami a kvasinkami. Konzervačné látky dokážu udržať potraviny dlhšie čerstvé a predĺžiť tak ichtrvanlivosť. Potravinárske konzervanty sa tiež používajú naspomalenie alebo prevenciu zmien farby, chuti alebo štruktúry a na spomaleniežltnutia. Niektoré majú ajestetickú rolu- zlepšujú vzhľad produktu.
Konzervačné látky sa bežne používajúv liekoch, ako je acetaminofén, inzulín a sirup proti kašľu, aby sa zabránilo mikrobiálnej kontaminácii.
V kozmetike a produktoch osobnej starostlivostipomáhajú konzervačné látky predchádzať kontaminácii a rastu škodlivých baktérií v produktoch od opaľovacích krémov, mliek a šampónov až po zubné pasty a make-up. Baktérie by totiž mohli spôsobiť podráždenie alebo infekciu.
Konzervanty sa tiež pridávajúdo dreva,aby zabránili jeho štiepeniu, hnilobe a lámaniu.
V akých potravinách môžeme konzervanty nájsť?
krekry
cereálie
pečivo
hotové jedlá
syry
jogurty
lahôdky
mäso
morské plody
nealkoholické nápoje
margaríny
sušené ovocie
ovocné šťavy
Sú konzervačné látky v potravinách bezpečné?
Používanie konzervantov v SR jeprísne regulované predpismi EÚa je povolené iba u určitých druhov potravín a iba v určených množstvách. Použité konzervačné látky musia byť uvedenéna etikete potravín, aby sa mohli spotrebitelia ľahko dozvedieť, že sú v potravine použité.Len zriedka bolo preukázané, že konzervanty spôsobujú skutočné alergické (imunologické) reakcie. Medzi potravinárskymi prídavnými látkami, o ktorých bolo hlásené, že spôsobujú nežiaduce reakcie, sú niektoré konzervačné látky zo skupiny sulfitov, medzi ktoré patrí niekoľko anorganických sulfitových aditív (E220-228) a kyselina benzoová a jej deriváty (E210-213). Tie môžuvyvolať astmuu citlivých (napr. astmatických) jedincov.Niektoré výskumy tiež hovoria, že určité konzervačné látky, ako je kyselina benzoová, môžuzvýšiť hyperaktivitu u detí s poruchou pozornostis hyperaktivitou (ADHD). Nie všetky deti s ADHD však reagujú na konzervačné látky.Nadmerná spotreba umelých konzervačných látok pravdepodobne prispieva aj k niektorým príznakom a symptómomrefluxnej choroby pažeráka, vrátane pálenia záhy, obtiažneho prehĺtania a nadúvania.Všeobecne však platí, že vzhľadom na prísnu legislatívu EÚ možno konzervačné látky všeobecne považovať za bezpečné pre väčšinu spotrebiteľov.