Látky zvýrazňujúce chuť
Látky zvýrazňujúce chuť sú prídavné látky, ktoré sa používajú v potravinárskom priemysle na zvýraznenie už existujúcej chuti potravín. Skupinu týchto látok tvoria napr. glutamáty (E 621–625), guanylány (E 627–629) a inosinany (E 631–633). Často bývajú zamieňané za tzv. aromatické látky, ktoré ale potravinám chuť a vôňu priamo dodávajú.
Na aké látky zvýrazňujúce chuť môžete v potravinách naraziť?
-
Čo je E 363 - Kyselina jantárová?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E1519 - Benzylalkohol?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E524 - Hydroxid sodný?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E636 - Maltol?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E637- etylmaltol?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E650 - octan zinočnatý?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E620 - Kyselina l-glutamová?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E622 - Glutaman draselný?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E626 - Kyselina guanylová?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E628 - Guanylán draselný?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E629 - Guanylan vápenatý?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E630 - Kyselina inosinová?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E632 - Inosinan draselný?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E634 - Vápenaté ribonukleotidy?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E631 - Inosinan sodný?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E621 - L-glutaman sodný?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E623 - Glutaman vápenatý?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E624 - Glutaman amónny?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E625 - Glutaman horečnatý?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E635 - Disodné ribonukleotidy?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E627 - Guanylán sodný?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
-
Čo je E633 - Inosinan vápenatý?Kategória: Látky zvýrazňujúce chuť
Piata základná chuť alebo "umami"
Koncept zvýraznenia chuti pochádza z Ázie , kde kuchári pridávali do polievok morské riasy, aby zaistili bohatšiu chuť určitých potravín. Zložka zvýrazňujúca chuť morských rias bola identifikovaná ako aminokyselina l-glutamát a glutamát sodný sa stal prvým zvýrazňovačom chuti , ktorý bol komerčne používaný. Bohatá chuť spojená s l-glutamátom sa nazývala umami . Okrem tradičných štyroch základných chutí (sladká, kyslá, slaná a horká) máme práve ešte piatu základnú chuť a tou je umami, čo japonsky znamená „lahodný“. Je to prirodzene sa vyskytujúci „voľný“ glutamát v parmezáne, zrelých paradajkách a hubách , ktorý dáva týmto potravinám ich výraznú chuť. Táto jedinečná pikantná chuť je neoddeliteľnou súčasťou kuchýň po celom svete. Nachádza sa v európskych bujónoch, ustrícových omáčkach v Číne, sójových a rybích omáčkach v juhovýchodnej Ázii, pizze a lasagných v Taliansku a polievkach a dusených pokrmoch v Amerike. Chuť „umami“ hrá významnú úlohu pri výbere, chutnosti a prijatí jedla . Ľudia napríklad s pribúdajúcim vekom trpia zhoršením vnímania chutí a čuchov, čo môže mať za následok klesajúci záujem o jedlo. V dôsledku zníženého príjmu potravy môžu títo ľudia trpieť podvýživou. Štúdie ukázali, že zvýšením intenzity chuti jedla, zaradením glutamátu, sa zvyšuje príjem potravín obsahujúcich živiny žiaduce z nutričného hľadiska. Výsledkom je lepšia výživa. Chuť umami si môžete užiť v niektorých z našich receptov na restovanú ryžu !V akých potravinách môžeme látky zvýrazňujúce chuť nájsť?
- koreniace zmesi
- bujóny
- lacné sójové omáčky
- instantné polievky a omáčky
- konzervovaná a mrazená zelenina
- hotové balené pokrmy
- mäsové výrobky
- údeniny
- syry
- výrobky z rýb
- alkoholické nápoje