Skúste niektorý z týchto článkov.
Piata základná chuť alebo "umami"
Koncept zvýraznenia chuti pochádza
z Ázie , kde kuchári pridávali do polievok morské riasy, aby zaistili bohatšiu chuť určitých potravín. Zložka zvýrazňujúca chuť morských rias bola identifikovaná ako aminokyselina l-glutamát a
glutamát sodný sa stal prvým zvýrazňovačom chuti , ktorý bol komerčne používaný. Bohatá chuť spojená s l-glutamátom sa nazývala
umami .
Okrem tradičných štyroch základných chutí (sladká, kyslá, slaná a horká) máme práve ešte piatu základnú chuť a tou je umami, čo japonsky znamená „lahodný“. Je to prirodzene sa vyskytujúci
„voľný“ glutamát v parmezáne, zrelých paradajkách a hubách , ktorý dáva týmto potravinám ich výraznú chuť. Táto jedinečná pikantná chuť je neoddeliteľnou súčasťou kuchýň po celom svete. Nachádza sa v európskych bujónoch, ustrícových omáčkach v Číne, sójových a rybích omáčkach v juhovýchodnej Ázii, pizze a lasagných v Taliansku a polievkach a dusených pokrmoch v Amerike.
Chuť „umami“ hrá významnú úlohu
pri výbere, chutnosti a prijatí jedla . Ľudia napríklad s pribúdajúcim vekom trpia zhoršením vnímania chutí a čuchov, čo môže mať za následok klesajúci záujem o jedlo. V dôsledku zníženého príjmu potravy môžu títo ľudia trpieť podvýživou. Štúdie ukázali, že zvýšením intenzity chuti jedla, zaradením glutamátu, sa zvyšuje príjem potravín obsahujúcich živiny žiaduce z nutričného hľadiska. Výsledkom je lepšia výživa.
Chuť umami si môžete užiť v niektorých z našich
receptov na restovanú ryžu !
V akých potravinách môžeme látky zvýrazňujúce chuť nájsť?
- koreniace zmesi
- bujóny
- lacné sójové omáčky
- instantné polievky a omáčky
- konzervovaná a mrazená zelenina
- hotové balené pokrmy
- mäsové výrobky
- údeniny
- syry
- výrobky z rýb
- alkoholické nápoje
Je pre nás používanie látok zvýrazňujúcich chuť v potravinách bezpečné?
Tieto látky môžu byť pre niektorých ľudí
alergény a môžu spôsobiť nežiaduce účinky, ako je
bolesť hlavy alebo nevoľnosť . Najhoršiu povesť majú glutamáty, o ktorých sa hovorí hlavne v spojitosti s
negatívnymi účinkami na nervový systém . Ďalším negatívom je, že výrobcovia vďaka týmto pridaným látkam môžu používať menej kvalitné suroviny či suroviny s nižšou výživnou hodnotou.
Pridávanie všetkých týchto látok do surovín a potravín je však samozrejme
regulované predpismi a prísne kontrolované. Pri konzumácii bežného množstva potravín, ktoré takéto látky obsahujú by sa žiadne negatívne účinky prejaviť nemali, ale napriek tomu je lepšie ich konzumáciu obmedziť alebo úplne vylúčiť.