Leštiace látky
Leštiace látky sú relatívne novou a pomerne veľkou skupinou potravinárskych prísad. Sú široko používané v potravinárskom priemysle na zachovanie vlhkosti a na vytvorenie povrchovej ochrannej vrstvy výrobku . Zaisťujú jasný lesk a vysokú úroveň nepriľnavosti hotových produktov. Jedlé alebo ľahko odstrániteľné povlaky sa za leštiace látky nepovažujú. Tieto látky navyše zlepšujú štruktúru, pôsobia ako lubrikant , čo je tmel, ktorý zastavuje stratu vlhkosti a zadržuje olej. Vo farmaceutickom a nutraceutickom priemysle sa často používajú v doplnkoch, tabletách a kapsuliach. Mnoho leštiacich látok je odvodených z voskov prirodzene produkovaných zvieratami a rastlinami za účelom zadržiavania vlhkosti, zatiaľ čo iné sú synteticky získavané z ropy.
S akými leštiacimi látkami sa môžeme v potravinárstve stretnúť?
-
Čo je E913 - Lanolín?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E912 - Estery montanových kyselín?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E904 - Šelak?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E903 - Karnaubský vosk?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E902 - Vosk candelilla?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E 901 - Včelí vosk?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E905c - ropný vosk?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E905b - ropná vazelína?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E905a - minerálny olej?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E905 - mikrokryštalický vosk?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E914 - Oxidovaný polyetylénový vosk?Kategória: Leštiace látky
-
Čo je E908 - Vosk z ryžových otrúb?Kategória: Leštiace látky
Ako leštiace látky fungujú?
Leštiace látky sa nanášajú ako prášková alebo tekutá vrstva na produkt mechanickými procesmi, čo môže byť striekanie, miešanie alebo máčanie. Po rovnomernom nanesení náteru na produkt sa náter stabilizuje sušením, zahriatím, chladením alebo zmrazením , čo pomáha predĺžiť životnosť produktu. Tieto látky vytvárajú lesklý, hladký povrch, ktorý poskytuje ochrannú bariéru odolnú proti vlhkosť i. Povlak pomáha konzervovať potravinárske výrobky tým, že uzamyká vnútornú vlhkosť alebo zabraňuje ich degradácii vplyvom vonkajšej vlhkosti, čo má za následok predĺženú trvanlivosť.Kde všade sa leštiace látky používajú?
Potravinársky priemysel
Leštiace látky sa používajú na zvýšenie estetického vzhľadu potravinárskych výrobkov zlepšením ich lesku alebo zmenou ich farby. Môžu tiež fungovať ako separačné činidlá, aby sa zabránilo prilepeniu obalov k produktom. Rôznym plodom ovocia dodávajú lesk, obmedzujú vysychanie a zabraňujú tak ich zmenšovaniu a znižovaniu hmotnosti. U zeleniny zabraňujú strate vody a zlepšujú jej vzhľad. Lesklé povrchy a povlaky sa potom aplikujú na rôzne cukrovinky, pri ktorých udržujú ich tvar a vylepšujú farbu i chuť.Cukrársky priemysel
Cukrárska glazúra sa často používa na vytvorenie lesklého povrchu cukroviniek.Farmaceutický priemysel
Leštiace látky sa používajú ako pomocná látka na poťahovanie tabliet a kapsúl, aby sa zlepšila ich skladovateľnosť. Zapúzdrenie sa tiež používa na ochranu liekov a riadenie ich uvoľňovania.Ostatné priemyselné odvetvia
Vosky sa používajú v rúžoch, balzamoch na pery, zmäkčovadlách a ďalších produktoch starostlivosti o pleť.V akých potravinách môžeme leštiace látky nájsť?
- mliečne výrobky
- ovocie a zelenina (pozrite sa na náš podrobný katalóg plodín , kde sa dozviete všetko dôležité o rôznych druhoch ovocia a zeleniny)
- spracované potraviny
- pekárenské a cukrárske produkty
- cukríky
- čokoláda
- žuvačky
- spracované orechy