Nosiče
Nosiče v potravinárstve napomáhajú pridávaniu niektorých (napríklad nerozpustných či prchavých) aditív k potravinám. Ide obvykle o vodné alebo olejové roztoky, ktoré obsahujú malé množstvo rastlinných olejov, alkoholu alebo glykolu. Tieto látky sú následne použité na rozpustenie niektorých pridaných látok a ich následné aplikovanie do potravín.
Napríklad arómy sa pridávajú na nosiči tvorenom škrobom, celulózou alebo oxidom kremičitým. Polyetylénglykol sa zase používa ako nosič nekalorických syntetických sladidiel.
Aké konkrétne nosiče sa používajú v potravinárstve?
-
Čo je E968 - Erytritol?Kategória: Emulgátory, Nosiče, Sekvestranty, Sladidlá, Stabilizátory, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
V akých potravinách môžeme nosiče nájsť?
- cukrovinky
- torty (vyskúšajte naše výborné recepty na tortu Pavlova )
- zmrzlina
- marmelády
- čokoláda atď.
- nealkoholické nápoje
- alkoholické nápoje
- mlieko
- jogurty
- syry
- polievky
- omáčky
- instantné jedlá