Odpeňovače
Odpeňovače sú látky, ktoré znižujú povrchové napätie a zabraňujú vytváraniu peny alebo znižujú penenie pri spracovaní potravín.
Pena je fyzikálny systém tvorený plynovými bublinami rozptýlenými v kvapaline. V procese spracovania potravín, ako je fermentácia, miešanie, varenie, zahusťovanie atď., môže vznikať veľké množstvo bublín , ktoré ovplyvňujú normálnu prevádzku a je potrebné ich včas odstrániť alebo zabrániť ich tvorbe. Tvorbu peny je možné obmedziť zmenou výrobného postupu alebo použitím práve chemických odpeňovačov .
Bežne používanými odpeňovačmi sú niektoré alkoholy (cetostearylalkohol), nerozpustné oleje (ricínový olej), stearany, polydimethylsiloxany a ďalšie deriváty silikónov, éter a glykoly.
S akými odpeňovačmi sa môžeme v potravinárstve stretnúť?
-
Čo je E 900 - Dimetylsilikónový olej?Kategória: Odpeňovače
Prečo sa odpeňovače v potravinárstve používajú?
V potravinárskom a nápojovom priemysle môže mať tvorba peny rad negatívnych vplyvov na prevádzku . Napríklad môže:- spôsobiť vady produktu alebo problémy s kvalitou
- spomaliť alebo zastaviť dobu spracovania
- brániť správnemu plneniu nádob
- spôsobiť poruchu zariadenia
- vytvárať nebezpečné pracovné podmienky
- Lepšia kvalita produktu a procesu. Absencia peny znamená, že produkty sú vystavené nižšiemu riziku poškodenia alebo kontaminácie, čo má za následok vyššiu mieru prijateľnosti produktu. Okrem toho je u zariadenia menej pravdepodobné, že sa vyskytnú problémy s penou, ako je pretečenie alebo porucha.
- Menšia tvorba odpadu. Vzhľadom na to, že sa vyraďuje menej výrobkov, vzniká menej odpadu.
- Nižšie výrobné náklady. Zvýšenie kvality produktov a prevádzky zariadenia a zníženie produkcie odpadu sa môže premietnuť do zníženia celkových výrobných nákladov.
V akých potravinách môžeme odpeňovače nájsť?
- potraviny zo sóje
- mliečne výrobky
- nápoje
- sladkosti
- spracované potraviny
- omáčky
- zmrzlina
- torty
- zemiakové lupienky