Propelanty
Propelanty (hnacie plyny) sú plyny iné ako vzduch, ktoré sa používajú na vytvorenie tlaku vo vnútri aerosólových nádob. Tieto látky umožňujú vytláčanie produktu z obalu. Používajú sa tak napríklad pri šľahačke v spreji a ďalších podobných výrobkoch.
Výhody a nevýhody používania propelantov
Použitie propelantov v potravinárstve prináša niekoľko výhod . Jednou z hlavných výhod je, že umožňujú lepšiu a rýchlejšiu distribúciu produktov . Vďaka výrobným procesom, ktoré používajú propelanty, sa tiež znižuje počet konzervantov a ďalších chemických látok , ktoré by inak boli potrebné na udržanie kvality a trvanlivosti produktu.
Avšak, existujú aj niektoré nevýhody spojené s použitím propelantov. Môžu obsahovať látky, ktoré môžu byť pre zdravie človeka škodlivé . Napríklad pri niektorých aerosólových šľahačkách sa používajú uhľovodíky, o ktorých sa hovorí, že môžu spôsobovať rakovinu. Existuje aj obava, že niektoré propelanty môžu byť škodlivé pre životné prostredie.
Väčšina propelantov používaných v potravinárstve je však riadne regulovaná. Navyše je u nich stanovené maximálne povolené množstvo, ktoré sa môže použiť v jednom produkte.
S akými propelantmi sa môžeme v potravinárstve stretnúť?
1
-
Čo je E944 - Propán?Kategória: Propelanty
-
Čo je E 942 - Oxid dusný?Kategória: Propelanty
-
Čo je E 943 - (Iso)Bután?Kategória: Propelanty
-
Čo je E945 - Chlórpentánfluoretán?Kategória: Propelanty
-
Čo je E946 - Oktafluórcyklobután?Kategória: Propelanty
V akých potravinách môžeme propelantov nájsť?
- šľahačka
- margaríny
- olej
- konzervy
Aké sú trendy v používaní propelantov v potravinárstve?
V súčasnej dobe existuje trend znižovania použitia propelantov v potravinárstve a hľadanie alternatívnych metód . Napríklad na výrobu šľahačky sa často používajú stlačené plyny, ako je oxid dusný, namiesto uhľovodíkov. Existujú aj nové technológie, ako je využitie ultrazvuku na vytvorenie peny a ďalšie inovácie, ktoré môžu viesť k zníženiu použitia propelantov v potravinárstve. Avšak, propelanty stále hrajú dôležitú úlohu v potravinárskom priemysle a sú nevyhnutné na výrobu určitých produktov.
Nezabudnite vyskúšať aj naše luxusné recepty na torty so šľahačkou 5x inak!