Protispekavé látky
Protispekavé (protihrudkujúce) látky sú bezvodé zlúčeniny , ktoré sa v potravinárstve využívajú na to, aby sa jednotlivé častice potravín toľko nespájali k sebe. Pridávajú sa v malých množstvách do suchých potravín, aby sa zabránilo spekaniu častíc a aby produkt zostal suchý a sypký . Najviac sa používa oxid kremičitý a rôzne kremičitany.
Protihrudkujúce látky fungujú tak, že absorbujú prebytočnú vlhkosť alebo poťahujú častice, aby boli viac vodoodpudivé . Niektoré protispekavé látky sú rozpustné vo vode, iné sú rozpustné v alkoholoch alebo iných organických rozpúšťadlách.
Výrobcovia potravín často pridávajú protispekavé činidlá v určitej fáze výrobného procesu, aby optimalizovali výrobu . Menej zhlukovanie a absorpcia vlhkosti znamená nižšie náklady na potraviny .
Okrem v potravinárstve sa používajú aj pri výrobe kozmetiky a detergentov .
S akými protispekavými látkami sa môžeme v potravinárstve stretnúť?
-
Čo je E 536 - Ferrokyanid draselný?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E 535 - Ferrokyanid sodný?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E 553a - kremičitan horečnatý?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E518 - síran horečnatý?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E552 - Kremičitan vápenatý?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E554 - Hlinitokremičitan sodný?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E550 - kremičitan sodný?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E551 - Oxid kremičitý?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E538 – Ferrokyanid vápenatý?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E553b – Talek?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E555 - Hlinitokremičitan draselný?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E556 - Hlinitokremičitan vápenatý?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E559 - Kremičitan hlinitý?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E 460 - Celulózy (a.)?Kategória: Protispekavé látky
-
Čo je E341 - fosforečnany vápenaté?Kategória: Látky zlepšujúce múku, Plnidlá, Protispekavé látky, Regulátory kyslosti, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
Prírodné vs. syntetické protihrudkujúce látky
Protispekavé látky môžu pochádzať z prírodných zdrojov alebo môžu byť vyrobené z chemických či umelých prísad. Väčšina protispekavých látok sa vyrába zo syntetických látok (napr. oxid kremičitý alebo stearát horečnatý a vápenatý). Existuje však mnoho protispekavých látok, ktoré pochádzajú z prírodných zdrojov . Niektorá z prírodných protispekavých látok zahŕňajú kaolín a bentonit. Niektorí výrobcovia protispekavých látok tiež vyrábajú organické a hypoalergénne protispekavé látky napríklad z ryže.V akých potravinách môžeme protispekavé látky nájsť?
- ryža
- soli
- plátkové a strúhané syry
- instantné polievky
- sušené mlieko
- múka
- práškový cukor
- tortové zmesi
- prášok do pečiva
- kakao
- cukrovinky
- korenie
- mäsové výrobky
- sušienky
- žuvačky