Regulátory kyslosti
Regulátory kyslosti zvyšujú kyslosť potraviny alebo produktu dodávajú kyslú príchuť . Pôsobí aj ako konzervačné látky. Niektoré acidifikátory pôsobia aj ako stabilizátory, iné pomáhajú ako antioxidanty alebo emulgátory či pomáhajú pri zachovaní farby.
Často sú to organické kyseliny , ako je kyselina askorbová, citrónová alebo octová. Medzi regulátory kyslosti patria aj fosfáty a kyselina fosforečná . Kyselina citrónová vedie na trhu regulátorov kyslosti s viac ako 57% podielom na trhu , pretože sa stále viac používa v nápojoch, spracovaných potravinách a cukrovinkách. Trh s kyselinou citrónovou tiež zažíva vysoký dopyt, pretože sa stále viac používa ako čistiaci prostriedok v krajinách, ktoré zakázali fosfáty.
Aké regulátory kyslosti poznáme?
-
Čo je E352 - Jablčnany vápenaté?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E 574 (kyselina glukónová)?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E 263 - Octan vápenatý?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E 334 - Kyselina vínna?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E 296 - Kyselina jablčná?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E 297- Kyselina fumarová?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E 501 - Uhličitan draselný?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E 338- Kyselina fosforečná?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E507 - Kyselina chlorovodíková?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E 261 - Octan draselný?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E340 - fosforečnany draselné?Kategória: Emulgátory, Kypriace látky, Regulátory kyslosti, Sekvestranty, Stabilizátory, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
-
Čo je E356 - Adipan sodný?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E355 - Kyselina adipová?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E525 - Hydroxid draselný?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E510 - chlorid amónny?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E513 - kyselina sírová?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E354 – L+- vinán vápenatý?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E357 – Adipan draselný?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E384 – citrónan izopropylnatý?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E500(ii) – Hydrogénuhličitan sodný?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E515 – Sírany draselné?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E527 – Hydroxid amónny?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E343 - Fosforečnany horečnaté?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E350 - Jablčnany sodné?Kategória: Regulátory kyslosti
-
Čo je E341 - fosforečnany vápenaté?Kategória: Látky zlepšujúce múku, Plnidlá, Protispekavé látky, Regulátory kyslosti, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
Akú majú regulátory kyslosti v potravinárstve funkciu a aký význam má pH?
pH potraviny je meradlom kyslosti alebo zásaditosti daného produktu. Stupnica pH sa pohybuje od 0 do 14 . pH nižšie ako 7 je kyslé , pH 7 je neutrálne a pH vyššie ako 7 je zásadité (alkalické) . Naše chuťové zmysly dokážu rozpoznať iba veľké rozdiely v pH v rámci komplexných potravinových systémov. Kyslý produkt by chutil kyslo, zatiaľ čo zásaditý produkt by chutil horko. Niektoré príklady kyslých potravín sú citrusové plody (napr. pomaranč, citrón, grapefruit), džúsy alebo jogurt. O citrónoch sme si pre vás pripravili podrobný článok , kde sa dozviete všetko podstatné. Medzi alkalické potraviny patrí napríklad vaječný bielok a jedlá sóda. Regulátory kyslosti sa používajú na zmenu a kontrolu kyslosti alebo zásaditosti na špecifickej úrovni dôležité pre spracovanie, chuť a bezpečnosť potravín. Môže sa to zdať ako zanedbateľný parameter, ale udržanie vhodného pH je prvým krokom na zaistenie bezpečnosti potravín a dlhšej trvanlivosti . Nedostatočná kontrola pH totiž môže viesť k rastu nežiaducich baktérií v produkte, ktoré by mohli predstavovať potenciálne zdravotné riziko. Uhorky, artičoky, karfiol, paprika a ryby sú príklady potravín s nízkym obsahom kyselín , ktoré sú bežne okyslené. Ak nie je okyslenie dostatočne kontrolované pri pH 4,6 alebo nižšom , môže sa v určitých potravinách množiť Clostridium botulinum, nebezpečný mikroorganizmus produkujúci toxíny. Napríklad jogurt sa fermentuje, kým jeho pH nedosiahne 4,4 až 4,6 . Chlieb musí mať pH 4,0 až 5,8 , aby sa zabezpečilo, že sa patogény nemnožia. Inak sa musí skladovať pri teplote nižšej ako 5 °C, čo v niektorých krajinách nie je praktické. Majonéza a ďalšie omáčky sú udržiavané na pH okolo 4,1 , aby sa predĺžila jej trvanlivosť.V akých potravinách sa môžeme s regulátormi kyslosti stretnúť?
- zeleninové konzervy
- ovocné pasty
- džemy
- sladkosti
- kečupy