Sekvestranty
Sekvestranty sú látky, ktoré sa do potravín pridávajú na uchovanie ich stability . Zabraňujú alebo spomaľujú reakcie medzi inými zložkami potravín, ktoré by mohli ovplyvniť ich kvalitu alebo trvanlivosť.
Sú schopné sekvestrovať (viazať a zneprístupniť) tie katióny kovov (napr. meď a železo), ktoré sú zodpovedné za katalýzu iniciácie oxidačného žltnutia tukov a vitamínov v potravinách. Tieto prirodzene sa vyskytujúce kovy môžu byť prítomné v dôsledku použitia kontaktných povrchov na spracovanie kovov, vo vode použitej na spracovanie týchto potravín, v rôznych prísadách (napr. soľ) av svaloch samotných.
Medzi najbežnejšie sekvestranty patrí kyselina citrónová, kyselina askorbová, kyselina mliečna a fosfáty. Tieto látky sa používajú na obmedzenie reakcií medzi inými zložkami potravín, ako sú bielkoviny, tuky a cukry.
Aké konkrétne sekvestranty sa v potravinárstve používajú?
-
Čo je E340 - fosforečnany draselné?Kategória: Emulgátory, Kypriace látky, Regulátory kyslosti, Sekvestranty, Stabilizátory, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
-
Čo je E968 - Erytritol?Kategória: Emulgátory, Nosiče, Sekvestranty, Sladidlá, Stabilizátory, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
-
Čo je E500 – Uhličitany sodné?Kategória: Sekvestranty
-
Čo je E500(i) – Uhličitan sodný?Kategória: Sekvestranty
-
Čo je E 577 - Glukonan draselný?Kategória: Sekvestranty
Prečo sa sekvestranty pridávajú do potravín?
Tieto látky sa používajú v rôznych potravinách a nápojoch okrem uchovania ich stability (čo má za následok predĺženie skladovateľnosti, zlepšenie textúry a chuti konečného produktu) tiež ako konzervačné látky, na ochranu chuti a farby počas varenia a následného skladovania v mrazničke a na ochranu nenasýtených mastných kyselín a vitamínov.V akých potravinách sa môžeme so sekvestrantmi stretnúť?
- mliečne výrobky
- pekárenské výrobky
- nápoje a džúsy
- spracované ovocie a zelenina
- šalátové dresingy (vyskúšajte naše recepty na domáce šalátové dresingy )