Spevňujúce látky
Spevňujúce látky pozitívne ovplyvňujú pevnosť a prípadne aj krehkosť u mnohých druhov ovocia a zeleniny. Používajú sa napríklad do zavarených hrušiek, konzervovaných marhúľ či paradajok, ktoré by bez týchto látok boli mäkšie alebo by sa dokonca v konzervách rozpadali. Často sú rozpustné vo vode, a preto ľahko prenikajú do spevňovaných súčastí potraviny,
V reakcii so želírujúcimi látkami tiež stužujú gély a želírujúce zmesi. Najznámejšou spevňujúcou látkou je cukor, ktorý ale medzi tieto prídavné látky nepatrí.
Spevňujúcimi činidlami sú často minerálne soli, ako je síran vápenatý, chlorid vápenatý a síran horečnatý. Tie viažu vodu a zvyšujú aktivitu stabilizátorov. Hoci názvy minerálnych solí znie veľmi „chemicky“, v skutočnosti nie sú o nič divnejšie ako kuchynská soľ (inak známa pod svojim chemickým názvom chlorid sodný).
Aké konkrétne spevňujúce látky sa používajú v potravinárstve?
-
Čo je E520 - Síran hlinitý?Kategória: Spevňujúce látky
V akých potravinách môžeme spevňujúce látky nájsť?
- konzervované ovocie a zelenina
- konzervované rybie produkty
- syry