Na čo sa stabilizátory používajú v potravinárstve?
Umožňujúudržanie homogénnej disperziedvoch alebo viacerých nemiešateľných látok v potravine.
Stabilizujú, zadržujú alebo zosilňujúexistujúcu farbupotraviny.
Pôsobí akozahusťovadlopre želírovanie potravín do požadovanej konzistencie.
Používajú sana zachovanie fyzikálnych vlastností potravín, zvyšujú stabilitu a hrúbku potraviny viazaním ich veľkých molekúl.
V zmrzline zabraňujútvorbe ľadových kryštálov.
Rôzne potraviny majúrôzne konzistencie a textúry. Žiadne dva stabilizátory, zahusťovadlá alebo gélujúce činidlá nie sú presne rovnaké a jeden bude všeobecne účinnejší v konkrétnej aplikácii ako iný. Podmienky spracovania sa tiež značne líšia od jednej potraviny k druhej.
V akých potravinách môžeme niekedy stabilizátory nájsť?
Stabilizátory sú všeobecne považované za bezpečné pre ľudské zdravie, ale niektorí ľudia môžu na niektoré z nich mať alergickú reakciu. Preto je dôležité čítať etikety na potravinách a zaujímať sa o zloženie potravín, ktoré kupujeme.