Zahusťovadlá
V potravinárstve zahusťovadlá zvyšujú viskozitu potravín bez toho, aby podstatne zmenila ich ostatné vlastnosti, napríklad chuť.
Potravinové zahusťovadlá sú často založené buď na polysacharidoch (škroby, rastlinné gumy a pektín), alebo na bielkovinách (kolagén, vaječný bielok či želatína). Iné zahusťovadlá pôsobia na bielkoviny už prítomné v potravine. Jedným z príkladov je pyrofosforečnan sodný, ktorý pôsobí na kazeín v mlieku pri príprave instantného pudingu. Vyskúšajte naše recepty na rezy s pudingom 5x inak. Pochutí si celá rodina!
Aké konkrétne zahusťovadlá v potravinárstve existujú?
-
Čo je E 412 - Guar guma?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E 440 - Pektín?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E 415 - Xantánová guma?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E 461- Metylcelulóza?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E340 - fosforečnany draselné?Kategória: Emulgátory, Kypriace látky, Regulátory kyslosti, Sekvestranty, Stabilizátory, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
-
Čo je E1452 – Škrobový oktenylsukcinát hlinitý?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E1420 - Acetát škrobu?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E1413 - Fosfát zosieťovaného škrobu?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E1422 - Acetát zosieťovaného adipátu škrobu?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E1440 - Hydroxypropylether škrobu?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E968 - Erytritol?Kategória: Emulgátory, Nosiče, Sekvestranty, Sladidlá, Stabilizátory, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
-
Čo je E 414 - Arabská guma?Kategória: Zahusťovadlá
-
Čo je E341 - fosforečnany vápenaté?Kategória: Látky zlepšujúce múku, Plnidlá, Protispekavé látky, Regulátory kyslosti, Zahusťovadlá, Zvlhčujúce látky
Na čo sa zahusťovadlá používajú?
Zahusťovadlá nielen že zahusťujú potraviny, ale majú aj funkciu stabilizátora, emulgátora, filmotvorného činidla, želírovacieho činidla, suspendačného činidla, penidla atď., takže sú široko používaný v potravinárskom priemysle. Okrem zvýšenia viskozity produktu sa niektoré zahusťovadlá môžu do určitej miery viazať na mliečne bielkoviny a pôsobiť ako ochranné koloidy. Napríklad karagenan a kazeín sú celkom reaktívne, takže ich možno dobre použiť v mliečnych výrobkoch. Niektoré zahusťovadlá tiež dokážu maskovať zápach niektorých produktov, zvýrazniť arómu výrobku, stabilizovať tukovú vrstvu atď.V akých potravinách môžeme zahusťovadlá nájsť?
- omáčky
- polotovary
- nápoje
- dresingy
- mliečne výrobky
- zmrzlina
- džemy
- pudingy
- kečup