Skúste niektorý z týchto článkov.
Na čo sa zahusťovadlá používajú?
Zahusťovadlá nielen že zahusťujú potraviny, ale majú aj funkciu stabilizátora, emulgátora, filmotvorného činidla, želírovacieho činidla, suspendačného činidla, penidla atď., takže sú široko používaný v potravinárskom priemysle.
Okrem zvýšenia viskozity produktu sa niektoré zahusťovadlá môžu do určitej miery viazať na mliečne bielkoviny a pôsobiť ako ochranné koloidy. Napríklad karagenan a kazeín sú celkom reaktívne, takže ich možno dobre použiť v mliečnych výrobkoch.
Niektoré zahusťovadlá tiež dokážu maskovať zápach niektorých produktov, zvýrazniť arómu výrobku, stabilizovať tukovú vrstvu atď.
V akých potravinách môžeme zahusťovadlá nájsť?
- omáčky
- polotovary
- nápoje
- dresingy
- mliečne výrobky
- zmrzlina
- džemy
- pudingy
- kečup
Sú pre nás zahusťovadlá bezpečné?
Zahusťovadlá sú obvykle bezpečné, ak sa používajú v odporúčaných dávkach. Avšak, niektoré látky môžu spôsobiť hnačku alebo bolesti brucha u niektorých ľudí.
Pokroky v potravinárskom priemysle
Relatívne novým zahusťovadlom je konjak, čo je hľuza vytrvalej rastliny Amorphophallus konjac alebo zmijovca indického. Má dokonca niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie ako je zlepšenie zdravia čriev a zníženie cholesterolu, cukrovky a hypertenzie. Tiež dodáva pocit plnosti, znižuje vstrebávanie tukov a napomáha chudnutiu.