Kel v kombinácii s mletým hovädzím mäsom, ryžou a niekoľkými druhmi syra je úplne božský! A keď si k tomu ešte pridáte domácu paradajkovú omáčku s čerstvým tymianom, razom máte na stole skvelý víkendový obed, ktorý si všetci zamilujú.
Ingrediencie:
Na závitky:
- 230 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžice na kocky nakrájané červené cibule
- 1 lyžička lisovaného cesnaku
- olej na restovanie
- 2 šálky predvarenej ryže
- 1/2 šálky ricotty alebo mäkkého krémového syra
- 1 šálka strúhanej mozzarelly
- 1/4 šálky jemne strúhaného parmezánu
- soľ a korenie na dochutenie
- 10 veľkých kelových listov, blanšírovaných 2–3 minúty vo vriacej vode
- 2 šálky domácej paradajkovej omáčky (pozri recept nižšie)
Na paradajkovú omáčku:
- 2 stredne veľké paradajky, prekrojené na polovicu
- 2 šálky cherry paradajok
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- 1 lyžička mletého cesnaku
- 1/2 citróna, iba šťava
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
- 1/2 lyžičky sušenej cibule
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Veľký hrniec vody priveďte do varu a medzitým si pripravte paradajkovú omáčku.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku vo vysokorýchlostnom mixéri.
- Ochutnajte a dochuťte podľa chuti (viac citróna, olivového oleja, korenia…).
- Na strednej panvici rozohrejte olej a cibuľu restujte 4 minúty, pridajte cesnak a restujte 1 minútu.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a restujte, kým nebude prepečené.
- Odoberte zo sporáka a sceďte prebytočný olej.
- Pridajte kelové listy do vriacej vody a blanšírujte asi 4 minúty.
- V malej miske zmiešajte 1 šálku varenej ryže, syr, soľ a korenie.
- Dobre premiešajte.
- Zmiešajte zmes mäsa/cibule/cesnaku so zmesou ryže/syra.
- Vezmite zapekaciu misu a na dno nádoby rozprestrite zvyšnú ryžu.
- Vezmite kelový list, vyrezajte odolnú časť žily a pridajte zmes mäsa a ryže.
- Zrolujte a zarovnajte rolky vedľa seba.
- Množstvo, ktoré pridáte do listu, sa bude líšiť podľa veľkosti listu a počtu listov, s ktorými pracujete.
- Závitky zalejte 2 šálky paradajkovej omáčky a pečte 20–25 minút.
- Vyberte z rúry a podávajte.