Kimchi

Kimchi

Táto známa kórejská pochúťka je v podstate TOP kvasenou zeleninou vôbec. Je to maximálne chutný a nášmu zdraviu prospešný kórejský šalát nadupaný množstvom užitočných vlastností podporujúcich napríklad tráviaci systém, ale aj srdce.

Ingrediencie:

  • 1 veľká čínska kapusta alebo 2 menšia (aspoň 2,5 – 2,8 kg)
  • 1 hrnček kórejskej hrubej morskej soli na kimchi
  • 5 hrnčekov vody
  • 600 g kórejských reďkoviek
  • 4 šalotky
  • 1 kus Dashima – sušená chaluha (variť 5 minút v 1 a 1/2 hrnčeka vody)
  • 1 lyžica lepkavého ryžového prášku (variť pri nízkej teplote v 1/2 hrnčeka vody až bude tuhý, potom nechať vychladnúť)
  • 1/2 hrnčeka vločiek kórejských červených čili papričiek (Gochugaru)
  • 1/4 hrnčeka jemne mletých slaných kreviet
  • 3 lyžice rybej omáčky
  • 3 lyžice mletého cesnaku
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru
  • 1 lyžička sezamových semienok
  • 1/2 hrnčeka vývaru z dashima

Postup:

  • Kapustu rozdelíme štvrtkami a odrežeme hlúb. Do veľkej misy nalejeme vodu a 1/2 hrnčeka kórejskej soli. Rozmiešame a vo vzniknutom soľnom roztoku dôkladne namočíme všetky kusy kapusty.
  • Ľahko pretrepeme, aby odkvapkala prebytočná voda a odložíme do inej misy. Druhou polovicou soli dôkladne presolíme všetky štvrtky kapusty od vonkajšieho listu až po stred.
  • Pokiaľ by nám soľ nevyšla, môžeme ešte pridať, hlavne musí byť všetko dobre presolené.
  • Keď máme presolené, zalejeme kapustu slanou vodou z prvej misy, zakryjeme a necháme 8 hodín odpočívať, pričom každé 2 hodiny kapusty v mise otočíme.
  • Po 8 hodinách bude kapusta pekne ohybná, takže ju postupne vyberieme z misy a starostlivo opláchneme pod tečúcou vodou, aspoň trikrát za sebou.
  • Do misky dáme cesnak, zázvor, mleté krevety, červené čili papričky, rybiu omáčku, sezamové semienka, vývar z dashima a ryžovú pastu.
  • Všetko poriadne rozdrvíme vareškou a miešame tak dlho, kým sa všetko nespojí a vločky korenia sa nerozpustia, aby vznikla hladká pasta.
  • Reďkovku nakrájame na prúžky, šalotku na 1 cm veľké kúsky a dáme oboje do misy, kam pridáme aj pastu z korenia.
  • Ak bude pasta málo slaná, prisolíme, pridáme rybiu omáčku alebo viac slaných kreviet.
  • Z kapusty odrežeme tvrdú časť a na všetky štvrtky rozotrieme zmes korenia s reďkovkami a to tak, aby sa dostala aj medzi listami. Dobré je rozdeliť si pastu na 4 diely pre každú štvrtku, ak máme len 4.
  • Kapustu zabalíme smerom k stonke tým najväčším listom a umiestnime odrezanou stranou do vzduchotesnej nádoby.
  • Keď sú v nádobe všetky časti kapusty, všetko stlačíme, aby sa uvoľnil vzduch. Misku s pastou vypláchneme hrnčekom vody a nalejeme cez kapustu.
  • Pri izbovej teplote necháme zhruba 2 dni kvasiť. Počas horúcich letných dní stačí 1 deň, prípadne aj pol dňa. Potom už len uložíme hotové kimchi do chladničky.
Tradičné kórejská kvasená kapusta.
Zdroj: https://www.koreanbapsang.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.