Rozšírte svoj kulinársky repertoár o výborné líšky, ktorých príprava nie je nijako zložitá.
Ingrediencie
- 450 g líšok (očistených)
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 7 polievkových lyžíc masla
- 2 šalotky (nakrájané na tenké plátky)
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájaného na tenké plátky)
- 1 polievková lyžica múky
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 2 bobkové listy
- 6 vetvičiek tymiánu
- soľ
- korenie
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup
- ½ šálky húb odložte bokom na ozdobu. Zvyšok húb umiestnite do hrnca a zalejte ich kuracím vývarom. Priveďte do varu a nechajte prebublávať na miernom ohni.
- Vo vedľajšom hrnci rozpustite 2 lyžice masla. Pridajte šalotku a cesnak a, za stáleho miešania, restujte 8 minút, kým všetko nezmäkne a nezhnedne.
- Pridajte huby a varte, kým sa z húb neuvoľní šťava. Potrvá to asi 10 minút.
- Pridajte múku a premiešajte. Povarte 30 sekúnd.
- Prilejte biele víno a varte do zhustnutia, asi 1 minútu.
- Do tejto zmesi prilejte, cez sitko, vývar s hubami, ktorý ste si pripravili na začiatku. Huby odstráňte a dajte bokom.
- Do polievky pridajte bobkový list a vetvičky tymiánu. Varte, pri miernej teplote, 30 minút.
- Následne z polievky vyberte bobkový list s tymiánom a pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte do hladka.
- Pridajte 1 lyžicu masla a znova mixujte. Dochuťte soľou a korením.
- Vo vedľajšej panvici, na olivovom oleji, opražte huby z polievky. Vymažte asi 2 minúty a potom pridajte zvyšok masla.
- Hubovú zmes pridajte do polievky a na záver ju ozdobte líškami, ktoré ste si na začiatku odložili bokom na ozdobu.
- Tento recept môže poslúžiť aj ako vianočná hubová polievka, pretože je hutná, vyzerá slávnostne av zimných mesiacoch chutí naozaj výborne.