Čučoriedky sú obľúbeným druhom ovocia, ktorý sa hodí v podstate do akéhokoľvek múčnika, dezertu či koláča. V tomto recepte budú súčasťou vynikajúceho cesta premeneného na malý zákusok. Ostatne skúste aj iné recepty s čučoriedkami .
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- Štipka soli
- 200 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 240 ml cmar
- 120 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 225 g čučoriedok
- Trstinový cukor na posyp
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 220 stupňov a pripravíme si formu na muffiny, pričom do každého otvoru vložíme papierový košíček zodpovedajúcej veľkosti.
- Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva, prisypeme cukor, osolíme a premiešame.
- Vyberieme si inú misku, dáme do nej cmar, vajcia, olej, vanilkový extrakt a našľaháme do peny.
- Vaječnú zmes vlejeme do suchých prísad a jemne premiešame, aby sa všetky suroviny prepojili.
- Dôležité je zmes príliš nepremiešať, inak budú muffiny zbytočne tuhé alebo horšie ako žuvačka a to nechceme.
- Pomocou lyžice alebo malej naberačky rozdelíme do jednotlivých otvorov formy na muffiny. Plníme len do 3/4.
- Povrch ozdobíme čučoriedkami a posypeme trochou trstinového cukru.
- Vložíme do predhriatej rúry a hneď znížime teplotu na 180 stupňov.
- Pečieme cca 25 minút dozlatista. Keď do muffinu vsunieme špajdľou, mala by byť po vytiahnutí čistá.
- Hotové muffiny vyberieme z rúry a necháme 10 – 15 minút odpočívať vo forme.
- Až potom ich preložíme na kuchynskú mriežku a počkáme, až úplne vychladnú.
Tip: Ak chceme muffin ako teplé raňajky, dáme ho na 15 – 30 sekúnd ohriať do mikrovlnnej rúry. Po vybratí dáme nahor kúsok čerstvého nesoleného masla, pokvapkáme javorovým sirupom a je hotovo.