Lahodné mini kysnuté buchty zaliate vynikajúcou pudingovou omáčkou, ktorej sa hovorí šodó miluje snáď každý. U nás na ne nedáme dopustiť, pričom majú svoje miesto aj v zahraničných kuchyniach.
Klasické šodó bolo vyrábané z vína a vajec, ale po čase ho nahradilo mlieko s pudingom, aby bolo možné tento pokrm servírovať v školských jedálňach. Vďaka tomu sa stalo obľúbeným pokrmom najmä u detí.
Ostatne existujú aj ďalšie pokrmy, ktoré naše deti milujú. Pripomeňme si napríklad recepty na sladkú žemľovku .
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 1 vajce
- 40 g krupicového cukru
- Štipka soli
- Vanilkový puding
- 100 ml rastlinného oleja
Postup:
- Do malého kastrólika dáme 50 ml mlieka a zahrejeme, aby bolo mlieko vlažné.
- Odstavíme a pridáme droždie a 1 lyžičku cukru. Jemne premiešame a odložíme 5 minút bokom.
- Vo väčšej mise zmiešame múku, vajcia, cukor, zvyšné mlieko, olej a pripravený kvások.
- Vypracujeme cesto, ktoré potom zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme na teplé miesto cca na 40 minút.
- Medzitým si pripravíme plech na pečenie a vyložíme ho papierom na pečenie. Pokiaľ ho nemáme, vymažeme plech rastlinným olejom.
- Cesto vyklopíme z misy a rozdelíme na 8 – 12 rovnakých dielov.
- Z každého dielu vyvaľkáme dlhý valček, položíme na plech a potrieme olejom. Takto pokračujeme so všetkými dielmi, až plech úplne zaplníme.
- Pomocou ostrého noža nakrájame na dieliky/kocky o veľkosti cca 2 – 3 cm. Zakryjeme utierkou a necháme ešte ďalších 5 – 8 minút odpočívať.
- Medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
- Plech odkryjeme, vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 20 – 25 minút dozlatista.