Keď sa kura griluje, chutí snáď ešte lepšie ako z rúry. Tento recept je skvelý v tom, že sa kura potiera zmesou citrónovej šťavy, rozmarínu a cesnaku, vďaka čomu dokáže podráždiť chuťové bunky. Mrknite aj na najlepšie recepty na pečené kuracie mäso na jednom mieste a skúste porovnať chuť z rúry s grilovaným mäsom.
Ingrediencie:
- 6 litrov studenej vody
- 1/2 hrnčeka soli
- 1 kura (cca 1 500 g – 2 000 g)
- 1/2 chemicky neošetreného citróna
- 2 polievkové lyžice rozmarínových listov
- 6 strúčikov cesnaku
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup:
- Pripravíme si hrniec alebo misu s objemom 8 litrov a viac.
- Nalejeme do nej vodu, prisypeme soľ a dôkladne premiešame.
- Vložíme kura, zaklopíme a uložíme na 24 hodín do chladničky.
- Nasledujúci deň si najskôr nahrejeme gril (plynový, na drevené uhlie, skrátka čo kto máme).
- Do misy robota dáme na plátky nakrájaný citrón, nasekaný rozmarín, prelisovaný cesnak, olivový olej a korenie.
- Zapneme na najvyšší stupeň a dôkladne rozmixujeme.
- Vznikne nám jemná kašovitá zmes, ktorú si zatiaľ odložíme nabok.
- Kurča vyberieme zo slaného nálevu a opláchneme pod tečúcou studenou vodou.
- Potom dôkladne osušíme kuchynskými papierovými utierkami.
- Položíme na tácku a zo všetkých strán potrieme hotovou citrónovou zmesou.
- Takto pripravené kura necháme na tácke odpočívať 15 – 20 minút.
- Medzitým sa nám nahrial gril, takže nastal čas umiestniť kura rovno do strednej časti roštu.
- Necháme grilovať po dobu 7 – 8 minút a potom otočíme na druhú stranu, kde grilujeme opäť až 8 minút.
- Následne presunieme kura na chladnejšiu časť grilu a zaklopíme vekom.
- Grilujeme zhruba 60 – 90 minút, pričom po hodine skontrolujeme pomocou teplomera, akú má mäso teplotu.
- Vo finále kura zložíme z grilu na servírovací tanier a necháme ešte pred porciovaním 15 minút odpočívať.
- Servírujeme so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, grilovanou zeleninou alebo len tak so zeleninovým šalátom.