Klasické grilované kura

Klasické grilované kura

Keď sa kura griluje, chutí snáď ešte lepšie ako z rúry. Tento recept je skvelý v tom, že sa kura potiera zmesou citrónovej šťavy, rozmarínu a cesnaku, vďaka čomu dokáže podráždiť chuťové bunky. Mrknite aj na najlepšie recepty na pečené kuracie mäso na jednom mieste a skúste porovnať chuť z rúry s grilovaným mäsom.

Ingrediencie:

  • 6 litrov studenej vody
  • 1/2 hrnčeka soli
  • 1 kura (cca 1 500 g – 2 000 g)
  • 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 2 polievkové lyžice rozmarínových listov
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup:

  • Pripravíme si hrniec alebo misu s objemom 8 litrov a viac.
  • Nalejeme do nej vodu, prisypeme soľ a dôkladne premiešame.
  • Vložíme kura, zaklopíme a uložíme na 24 hodín do chladničky.
  • Nasledujúci deň si najskôr nahrejeme gril (plynový, na drevené uhlie, skrátka čo kto máme).
  • Do misy robota dáme na plátky nakrájaný citrón, nasekaný rozmarín, prelisovaný cesnak, olivový olej a korenie.
  • Zapneme na najvyšší stupeň a dôkladne rozmixujeme.
  • Vznikne nám jemná kašovitá zmes, ktorú si zatiaľ odložíme nabok.
  • Kurča vyberieme zo slaného nálevu a opláchneme pod tečúcou studenou vodou.
  • Potom dôkladne osušíme kuchynskými papierovými utierkami.
  • Položíme na tácku a zo všetkých strán potrieme hotovou citrónovou zmesou.
  • Takto pripravené kura necháme na tácke odpočívať 15 – 20 minút.
  • Medzitým sa nám nahrial gril, takže nastal čas umiestniť kura rovno do strednej časti roštu.
  • Necháme grilovať po dobu 7 – 8 minút a potom otočíme na druhú stranu, kde grilujeme opäť až 8 minút.
  • Následne presunieme kura na chladnejšiu časť grilu a zaklopíme vekom.
  • Grilujeme zhruba 60 – 90 minút, pričom po hodine skontrolujeme pomocou teplomera, akú má mäso teplotu.
  • Vo finále kura zložíme z grilu na servírovací tanier a necháme ešte pred porciovaním 15 minút odpočívať.
  • Servírujeme so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, grilovanou zeleninou alebo len tak so zeleninovým šalátom.
Kurča na grile s citrónom, rozmarínom a cesnakom.
Zdroj: https://leitesculinaria.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.