Klasické išelské tortičky

Klasické išelské tortičky

Vyskúšajte lahodné tradičné rakúske išelské pečivo, ktoré omámi vaše zmysly!

Čo budeme potrebovať

Na krém

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 40 g masla
  • 85 g cukru kryštálu
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 dcl mlieka
  • 1 lyžica vanilkového pudingového prášku
  • 1 žĺtok

Na cesto

  • 1 žĺtok
  • 0,5 balíčka vanilkového cukru
  • 0,5 citróna
  • 225 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 75 g práškového cukru

Na dokončenie

  • 50 g marhuľovej marmelády
  • 250 g fondánu či čokoládovej polevy
  • 100 g kakaa
  • 3 lyžice nasekaných pistácií
  • soľ

Postup

  • Najprv si pripravte náplň.
  • Smotanu s maslom a 60 gramami cukru priveďte do varu. Potom vmiešajte čokoládu a nechajte rozpustiť.
  • Zmes odstavte z ohňa, hrniec vložte do studeného vodného kúpeľa a za stáleho miešania schlaďte.
  • Až bude vlahá, môžete ju z kúpeľa vybrať, ale aj potom občas zamiešajte, inak po úplnom vychladnutí nebude jednoliata.
  • Potom dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky.
  • Zhruba 2 lyžice mlieka zmiešajte s pudingovým práškom a žĺtkom a miešajte do hladka. Zvyšné mlieko a cukor (25 g) priveďte do varu a potom za stáleho miešania prilievajte zmes s pudingovým práškom a znovu priveďte do varu.
  • Takto vzniknutý krém dajte do misy, pretiahnite potravinárskou fóliou a nechajte v chladničke vychladiť.
  • Na cesto najprv zmiešajte žĺtok a vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z citróna a vmiešajte štipku soli.
  • Pridajte múku a na kúsky nakrájané maslo a vypracujte na hladké cesto.
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na aspoň 2 hodiny.
  • Rúru predhrejte na 170 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Cesto položte medzi dva kusy potravinárskej fólie a vyvaľkajte na zhruba 2 mm hrubý plát.
  • Vykrajujte kolieska s priemerom zhruba 6 cm a pečte po dobu cca. 12 minút.
  • Čokoládový krém vyšľahajte ako šľahačku. Potom premiešajte vanilkový krém a na záver oba krémy opatrne zmiešajte.
  • Vzniknutým krémom naplňte cukrárske vrecko. Na každé koliesko naneste krém a prilepte ďalším kolieskom. Vrstva krému by mala byť zhruba 1 cm vysoká.
  • Zlepené tortičky nechajte zhruba hodinu vychladiť.
  • Potom priveďte marmeládu do varu a nanášajte ju na tortičky – najlepšie štetcom.
  • Ďalej rozpustite vo vodnom kúpeli fondán s kakaom a pokryte ním hotové tortičky.
  • Na záver dozdobte sekanými pistáciami.

Išelské pečivo môžete plniť len marmeládou, nemusí mať nutne aj náplň. V prípade, že sa rozhodnete lepiť marmeládou, nanášajte ju na ešte teplé kolieska. Naopak, pokiaľ zachováte pôvodný tradičný recept a budete spájať krémom, kolieska nechajte riadne vychladnúť, než začnete krém nanášať.
V prípade, že Vás tieto recepty pôvodom z Rakúska zaujali, vyskúšať môžete aj ďalšiu tradičnú rakúsku záležitosť – vianočné štôlne!

Krehké pečivo naplnené marmeládou a poliate čokoládou.
Zdroj: fahejesfeta.blogspot.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.