Vyskúšajte lahodné tradičné rakúske išelské pečivo, ktoré omámi vaše zmysly!
Čo budeme potrebovať
Na krém
- 125 ml smotany na šľahanie
- 40 g masla
- 85 g cukru kryštálu
- 100 g horkej čokolády
- 1 dcl mlieka
- 1 lyžica vanilkového pudingového prášku
- 1 žĺtok
Na cesto
- 1 žĺtok
- 0,5 balíčka vanilkového cukru
- 0,5 citróna
- 225 g hladkej múky
- 150 g masla
- 75 g práškového cukru
Na dokončenie
- 50 g marhuľovej marmelády
- 250 g fondánu či čokoládovej polevy
- 100 g kakaa
- 3 lyžice nasekaných pistácií
- soľ
Postup
- Najprv si pripravte náplň.
- Smotanu s maslom a 60 gramami cukru priveďte do varu. Potom vmiešajte čokoládu a nechajte rozpustiť.
- Zmes odstavte z ohňa, hrniec vložte do studeného vodného kúpeľa a za stáleho miešania schlaďte.
- Až bude vlahá, môžete ju z kúpeľa vybrať, ale aj potom občas zamiešajte, inak po úplnom vychladnutí nebude jednoliata.
- Potom dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky.
- Zhruba 2 lyžice mlieka zmiešajte s pudingovým práškom a žĺtkom a miešajte do hladka. Zvyšné mlieko a cukor (25 g) priveďte do varu a potom za stáleho miešania prilievajte zmes s pudingovým práškom a znovu priveďte do varu.
- Takto vzniknutý krém dajte do misy, pretiahnite potravinárskou fóliou a nechajte v chladničke vychladiť.
- Na cesto najprv zmiešajte žĺtok a vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z citróna a vmiešajte štipku soli.
- Pridajte múku a na kúsky nakrájané maslo a vypracujte na hladké cesto.
- Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na aspoň 2 hodiny.
- Rúru predhrejte na 170 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Cesto položte medzi dva kusy potravinárskej fólie a vyvaľkajte na zhruba 2 mm hrubý plát.
- Vykrajujte kolieska s priemerom zhruba 6 cm a pečte po dobu cca. 12 minút.
- Čokoládový krém vyšľahajte ako šľahačku. Potom premiešajte vanilkový krém a na záver oba krémy opatrne zmiešajte.
- Vzniknutým krémom naplňte cukrárske vrecko. Na každé koliesko naneste krém a prilepte ďalším kolieskom. Vrstva krému by mala byť zhruba 1 cm vysoká.
- Zlepené tortičky nechajte zhruba hodinu vychladiť.
- Potom priveďte marmeládu do varu a nanášajte ju na tortičky – najlepšie štetcom.
- Ďalej rozpustite vo vodnom kúpeli fondán s kakaom a pokryte ním hotové tortičky.
- Na záver dozdobte sekanými pistáciami.
Išelské pečivo môžete plniť len marmeládou, nemusí mať nutne aj náplň. V prípade, že sa rozhodnete lepiť marmeládou, nanášajte ju na ešte teplé kolieska. Naopak, pokiaľ zachováte pôvodný tradičný recept a budete spájať krémom, kolieska nechajte riadne vychladnúť, než začnete krém nanášať.
V prípade, že Vás tieto recepty pôvodom z Rakúska zaujali, vyskúšať môžete aj ďalšiu tradičnú rakúsku záležitosť – vianočné štôlne!