Pre tento recept budete potrebovať ešte nezrelé zelené orechy, ktoré nemajú zrelú vnútornú škrupinu.
Budete potrebovať
- 30 vlašských nezrelých orechov
- 1 a ½ kg cukru kryštál
- 3 a ¼ šálky vody
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 klinčeky alebo 1 lyžička kardamómu
Postup prípravy
- Orechy je potrebné najskôr olúpať, na túto prácu použite škrabku a rukavice, aby ste nemali farebné ruky.
- Umiestnite vlašské orechy do hrnca so studenou vodou a umyte ich.
- Vidličkou ich prepichnite z každej strany.
- Namočte vlašské orechy do studenej vody a nechajte ich namočené po dobu 9 dní.
- Medzitým vodu vymieňajte dvakrát denne – zbavíte sa tak horkosti orechov.
- Orechy vám zrejme vyplávajú na povrch, preto ich zaistite napríklad keramickou doskou.
- Po 9 dňoch orechy dajte do vriacej vody a nechajte ich tam 10 minút.
- Vodu z hrnca vylejte a orechy nechajte vyschnúť.
- Medzitým si pripravte cukrový rozvar.
- Akonáhle voda začne vrieť, dajte do nej orechy a varte ich v rozvare asi 30 minút.
- Po uplynutí doby varu plameň vypnite, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte vychladnúť asi 6 hodín (najlepšie cez noc).
- Ďalší deň do hrnca pridajte citrónovú šťavu, škoricu, vanilku a klinčeky / kardamóm.
- Pomaly ohrievajte a varte ďalších 30 minút.
- Skontrolujte, či sú orechy mäkké – mal by mať textúru syra čedar – pokiaľ je ešte príliš pevný, varte ich dlhšie, kým nezmäknú.
- Keď sú vlašské orechy pripravené, nalejte ich spolu so sirupom do do sterilizovaných nádob a poriadne zaviečkujte.
- Pre výbornú chuť ich nechajte minimálne 6 mesiacov dozrieť na chladnom a tmavom mieste.