Zostalo vám cesto na medovník alebo snáď upečené medové perníčky, ktoré už nikto nechce? Rozhodne je škoda, niečo také vyhodiť. Jednoducho toto pečivo recyklujte a vyrobte z neho iné. Neváhajte a prejdite si recepty na medové perníčky , ktoré sa pre túto pochúťku perfektne hodia ako základ.
Ingrediencie:
Na základnú hmotu:
- 30 dkg medových perníčkov alebo cesta na medovník
- 8 dkg mletých vlašských orechov
- 5 dkg rozpusteného nesoleného masla
- Karamelový krém
- 100 ml mlieka (prípadne viac, podľa potreby)
Na karamelový krém:
- 18 dkg cukru
- 70 ml vody
- 150 ml smotany na šľahanie (aspoň 33 %)
Na krém:
- 125 g mascarpone
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
Na obalenie:
- Drobčeky z perníčkov alebo medového cesta
Postup:
- Najskôr si pripravíme karamelový krém, ktorý potrebujeme ako prísadu do základnej hmoty.
- Do hrnca dáme vodu, cukor a privedieme do varu, aby vznikol tmavý sirup. Nezabúdame miešať, aby sa to nepripálilo.
- Potom odstavíme z platne a za stáleho miešania pomaly prilievame smotanu. Musíme dať pozor, pretože zmes bude veľmi divoko bublať.
- Dôkladne premiešame a dáme vychladiť.
- Na náplň dáme do misky kondenzované mlieko, pridáme mascarpone a starostlivo premiešame, ideálne ručným mixérom na nízku rýchlosť.
- Dáme vychladiť minimálne na 1 až 2 hodiny do chladničky, aby sa náplň dobre tvarovala.
- Keď je náplň stuhnutá, vyberieme ju z chladničky a lyžičkou odoberáme malé kúsky a tvarujeme cca 1,5 cm veľké guličky.
- Pracujeme rýchlo, pretože náplň sa pod teplom rukou začne rozpúšťať. Hotové guličky dáme späť do chladničky na ďalšiu hodinu.
- Rozmixujeme medové perníčky na jemné drobčeky, pridáme vlašské orechy, rozpustené maslo, hotový a vychladený karamelový krém a mlieko.
- Vypracujeme hmotu/cesto a lyžicu odoberáme vždy rovnako veľký kúsok, ktorý trochu sploštíme, položíme naň vždy jednu stuhnutú náplň v guličke a vytvarujeme marlenkovú guľôčku.
- Nakoniec obalíme v omrvinkách z perníčkov alebo medového cesta, záleží na tom, čo použijeme.