Samozrejme, že s mäsom nemá tento recept nič spoločné, naopak získal svoj názov vďaka tomu, aký má tvar a že sa pred konzumáciou krája na plátky ako pri údeniach.
Medzi toto populárne pečivo patrí aj recepty na včelie úle , ktoré majú úplne nezameniteľnú chuť.
Ingrediencie:
- 90 g hrozienok (ideálne sultánky)
- 4 lyžice kvalitného koňaku
- 400 g maslových čajových sušienok alebo detských piškót
- 150 g blanšírovaných mandlí
- 375 g rozpusteného nesoleného masla
- 220 g holandského kakaa alebo kakaového prášku
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
- Múčkový cukor na obalenie
Postup:
- Najskôr dáme sultánky do misky a pridáme 2 lyžice koňaku. Lúhujeme po dobu 10 minút.
- Do veľkej misy nasypeme sušienky alebo detské piškóty a rukami ich rozdrvíme na stredne veľké kúsky.
- Prisypeme blanšírované mandle, rozpustené maslo, kakaový prášok, zvyšný koňak a kondenzované mlieka.
- Nakoniec prihodíme namočené hrozienka aj s koňakom a veľmi dôkladne miešame, aby sa všetko spojilo a vznikla hladká hmota.
- Cesto je tuhé, takže je najlepšie ho spracovať ručne. Miešanie bude trvať dlho, ale rozhodne to stojí za to.
- Akonáhle sa všetko spojí, vznikne krásne tmavé, vláčne cesto.
- Na kuchynskú linku rozprestrieme potravinársku fóliu a do jej stredu dáme 1/3 hotového cesta.
- Rukami ju vytvarujeme do kmeňa, ktorého priemer bude zhruba 5 až 7 cm.
- Hotový kmeň/salám posunieme ku kraju fólie a začneme ju okolo neho opatrne, ale pevne otáčať.
- Konce fólie otočíme dole a pritlačíme ľahko k spodnej časti kmeňa.
- Takto spracujeme zvyšné 2/3 cesta a uložíme do chladničky, kde ich necháme chladiť až do budúceho dňa.
- Pred servírovaním stačí len vybaliť z potravinárskej fólie a poprášiť práškovým cukrom cez jemné sito.
- Nakrájame pomocou ostrého noža a môžeme servírovať.
Tip: Ak všetko nezjeme v jeden deň a chceme si pečivo trochu prikrášliť, môžeme nasledujúci deň nakrájať na veľmi tenké plátky a ozdobiť šľahačkou s čokoládovým toppingom.