Tieto lahodné a veľmi jemné orechové tyčky s chrumkavou polevou sú ideálnym pečivom pre vianočné sviatky. Ich úžasná vôňa aj chuť rozjasnia vaše chuťové zmysly a určite nebudete môcť zostať len pri jednom kúsku. Omrknite tiež recepty na orechové pečivo .
Ingrediencie:
Na cesto:
- 125 g mletých mandlí
- 125 g mletých vlašských orechov
- 250 g práškového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 vaječný žĺtok (vajcia veľkosti L)
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 50 g polohrubej múky
Na polevu:
- 1 bielok (vajcia veľkosti L)
- 140 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- Čerstvo nastrúhanú kôru z 1 chemicky neošetreného citróna
Postup:
- Do nádoby kuchynského robota dáme mandle, vlašské orechy, práškový cukor, vajcia so žĺtkom, vanilkový cukor aj polohrubú múku a nasadíme lopatkový nástavec.
- Na strednú rýchlosť miešame tak dlho, pokiaľ sa všetky suroviny nespoja a neutvoria sa gule.
- Hotové cesto vyberieme z misy a dáme na pracovnú plochu, ktorú ešte predtým posypeme múkou.
- Niekoľkokrát prehniteme, aby bolo cesto pekne pružné. Vytvarujeme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 2 až 2 a 1/2 hodiny do chladničky.
- Predhrejeme si rúru na 150 stupňov a pripravíme si plech vyložený papierom na pečenie.
- Pracovnú plochu znovu vysypeme múkou, dáme naň cesto, ktoré doteraz odpočívalo v chladničke, a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 4 mm.
- Umyjeme nádobu robota a vrátime späť na stojan. Nasadíme nadstavec na šľahanie, pridáme do misy bielky a našľaháme do peny.
- Prisypeme práškový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru a šľaháme, kým sa na povrchu netvoria malé kopčeky.
- Pomocou kolieska na krájanie pizze narežeme cesto na pruhy o šírke cca 2 až 3 cm a potrieme pripravenou citrónovou polevou.
- Pomocou špachtle alebo noža prenesieme jednotlivé tyčinky na plech a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme cca 15 – 20 minút, potom vyberieme plech z rúry a necháme vychladnúť.
Tip: Ak naozaj milujete oriešky, neváhajte a vyskúšajte aj recepty na orechovú bábovku .