Tradičný variant tejto pochúťky, v ktorej sa chuť mletého mäsa skvele snúbi s hráškom a korením.
Ingrediencie
Ryžový základ
- 500 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)
- 100 g strúhaného parmezánu
- 1200 ml vody
- 30 g masla
- 1 g šafranu
- soľ
Ragú
- 150 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa
- 80 g hrášku
- 200 ml rajčinového pretlaku
- 1/2 cibule
- 50 g strúhaného parmezánu
- 50 ml červeného vína
- 25 g masla
- olivový olej
- soľ, korenie
Obalení a smaženie
- 200 g hladkej múky
- 300 ml vody
- soľ
- strúhanka
- slnečnicový olej
Postup
- Ryžu uvarte v 1,2 litra vriacej osolenej vody tak, aby sa voda úplne vsiakla. V hrnci týmto spôsobom zostane všetok škrob a získate suchú a kompaktnú ryžu.
- Varte asi 15 minút, potom rozpustite šafran v troche horúcej vody a pridajte ho k uvarenej ryži.
- Následne pridajte aj nakrájané maslo a strúhaný parmezán.
- Dôkladne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Ryžovú zmes nasypte a vyrovnajte na široký nízky plech a prikryte ju potravinárskou fóliou.
- Ryžu nechajte niekoľko hodín odpočívať pri izbovej teplote.
- Medzitým si pripravte mäsovú náplň. Olúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu.
- Nakrájanú cibuľu poduste na panvici v malom množstve oleja a masla.
- Pridajte mleté mäso a na prudkom ohni ho orestujte.
- Prilejte víno a nechajte ho odpariť.
- Následne pridajte paradajkový pretlak, podľa chuti osoľte a okoreňte a prikryté pokrievkou varte aspoň 20 minút.
- V polovici doby varenia pridajte hrášok, v prípade potreby môžete pridať trochu horúcej vody.
- Akonáhle ryža úplne vychladne, môžete vytvarovať arancini.
- Na uľahčenie majte blízko misku s vodou, aby ste si mohli navlhčiť ruky.
- Lyžicou si dajte do dlane kôpku ryže, uprostred vytvorte jamku a nalejte do nej lyžičku ragú.
- Na záver pridajte lyžičku strúhaného parmezánu, uzavrite ďalšou ryžou a vytvarujte do tvaru gule alebo valca.
- Takto spracujte všetku ryžu a ragú.
- Potom nasypte do misy preosiatu múku, pridajte štipku soli a vodu.
- Dôkladne premiešajte metličkou, aby sa netvorili hrudky.
- Potom arancini ponorte jeden po druhom do tejto zmesi, dbajte na to, aby boli úplne pokryté.
- Následne ich obaľte v strúhanke.
- Vo vyššej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a arancini dozlatista osmažte.
Lahodné ragú sa dá pripraviť v mnohých mäsitých aj bezmäsitých variantoch. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na ragú.