Klasické svadobné koláčiky

Klasické svadobné koláčiky

Keď už sme sa pustili do ukážky svadobných cukroviniek, rozhodne nemôžeme vynechať pochúťku, ktorá snáď nechýba na žiadnej svadbe. Tieto koláčiky sa totiž využívajú najmä ako výslužka, pretože sú skrátka chutné, jemné a úplne dokonalé.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g hrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 500 ml mlieka
  • 300 g nesoleného masla
  • 1 a ¾ kocky droždia
  • 1 lyžička cukru kryštálového
  • 6 lyžičiek vlažného mlieka na kvások
  • 7 žĺtkov
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 1 celé vajcia
  • 1 polievková lyžica soli
  • Citrónová kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov

Na tvarohovú náplň (na 30 ks koláčikov):

  • 3 kocky tvarohu
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1/2 lyžice zemiakového škrobu
  • 70 g lúpaných a polených mandlí na ozdobenie (alebo môžeme ozdobiť trochou marmelády)

Na lekvárovú náplň (na 15 ks koláčov + lekvár na zdobenie tvarohových koláčikov):

  • 750 g domácich lekvárov
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžica zemiakového škrobu
  • Rum podľa chuti

Na makovú náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 400 ml mlieka
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice domácich lekvárov
  • Rum podľa chuti
  • 70 g lúpaných a polených mandlí na ozdobenie (môžeme použiť aj čerešňu)

Na posýpku:

  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g zmäknutého masla

Postup:

  • Do malej misky rozdrobíme droždie izbovej teploty, pridáme cukor a mlieko. Prikryjeme a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
  • Preosejeme múku do veľkej misy, pridáme soľ, jeden žĺtok a citrónovú kôru. Ohrejeme si mlieko tak, aby bolo vlažné a vlejeme ho do zmesi.
  • Kryštálový cukor (200 g), vanilkový cukor, 5 žĺtkov vyšľaháme spolu s 250 g masla. Vyšľahanú zmes pridáme k múke aj so vzídeným kváskom.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré buď spracovávame 20 minút ručne, alebo ho dáme do nádoby kuchynského robota, pokiaľ ho máme, aby všetky suroviny spracoval on.
  • Počas toho môžeme poprašovať hladkou múkou, aby sa cesto nelepilo. Necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.
  • Na doske si rozdelíme hotové cesto na rovnako veľké kúsky, vypracovávame guličky, do ktorých vytvarujeme jamku a naplníme ho vybranou náplňou, ktoré si medzitým čo cesto kyslo pripravíme.
  • Mak povaríme s mliekom na hustejšiu kašu, potom pridáme všetky ostatné ingrediencie a dôkladne zamiešame.
  • Na tvarohovú aj lekvárovú náplň stačí starostlivo zmiešať jednotlivé suroviny a plniť na koláčiky.
  • Suroviny na posýpku vypracujeme prstami, aby sa všetko spojilo a utvorilo malé omrvinky, ktorými zdobíme koláčiky.
  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a pripravíme plechy na pečenie, ktoré vyložíme papierom na pečenie.
  • Nakoniec zmiešame 2 žĺtky s mliekom a potierame nimi koláčiky poskladané na plechy.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C asi 12 minút. Zvyšných 50 g masla rozpustíme a akonáhle vytiahneme hotový plech, potrieme upečené koláčiky maslom pre ešte lepšiu chuť.
Tradičné koláčiky s rôznymi náplňami vhodné ako svadobné pečivo.
Zdroj: https://www.korunnycukor.sk/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.