Ako lepšie sa dá osláviť nejaký sviatok či slávnostnú udalosť ako dobrým jedlom? Toto pečivo má svoju charakteristickú chuť aj konzistenciu a rozhodne stojí za to. Ostatne k tomuto sviatku sa spája aj recepty na pečenú hus , ktorá nesmie na jedálničku chýbať.
Ingrediencie:
- 200 ml plnotučného mlieka
- 1 vrecko instantného droždia
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 35 g kryštálového cukru
- 3 g jemnej morskej soli
- 3 vajcia
- 100 g zmäknutého masla
Na dohotovenie:
- 100 g rozpusteného masla
- 2 vaječné žĺtky
- 100 g hrubého cukru
Postup:
- Mlieko zohrejeme, pridáme cukor, sušené droždie, trochu múky a necháme vzísť kvások.
- Do misky preosejeme obe múky, soľ, prihodíme vajcia, zmäknuté maslo, a nakoniec hotový kvások. Uhnite cesto, ktoré bude mäkké a lepkavé, čo je správna konzistencia.
- Z hotového cesta utvoríme guľôčku a vložíme ju do sklenenej misky vymastenej olejom. Necháme kysnúť, pokiaľ nie je cesto dvojnásobné.
- Rúru rozohrejeme na 200 stupňov a pripravíme si plechy na pečenie.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrájame z neho rovnako veľké štvorce o veľkosti cca 12×12 cm. Malo by ich byť 16 z celého plátu.
- Zatočíme/zrolujeme a vytvarujeme ako rožok. Všetky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozpusteným maslom.
- Posypeme hrubým cukrom a vložíme do predhriatej rúry. Necháme piecť asi 15 – 20 minút. Keď sa budú piecť veľmi rýchlo, znížime teplotu na 180 °C.
- Hotové rožky odložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Perfektne chutia s maslom a dobrou marmeládou.