Klasické svätomartinské rožky

Klasické svätomartinské rožky

Ako lepšie sa dá osláviť nejaký sviatok či slávnostnú udalosť ako dobrým jedlom? Toto pečivo má svoju charakteristickú chuť aj konzistenciu a rozhodne stojí za to. Ostatne k tomuto sviatku sa spája aj recepty na pečenú hus , ktorá nesmie na jedálničku chýbať.

Ingrediencie:

  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 1 vrecko instantného droždia
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 35 g kryštálového cukru
  • 3 g jemnej morskej soli
  • 3 vajcia
  • 100 g zmäknutého masla

Na dohotovenie:

  • 100 g rozpusteného masla
  • 2 vaječné žĺtky
  • 100 g hrubého cukru

Postup:

  • Mlieko zohrejeme, pridáme cukor, sušené droždie, trochu múky a necháme vzísť kvások.
  • Do misky preosejeme obe múky, soľ, prihodíme vajcia, zmäknuté maslo, a nakoniec hotový kvások. Uhnite cesto, ktoré bude mäkké a lepkavé, čo je správna konzistencia.
  • Z hotového cesta utvoríme guľôčku a vložíme ju do sklenenej misky vymastenej olejom. Necháme kysnúť, pokiaľ nie je cesto dvojnásobné.
  • Rúru rozohrejeme na 200 stupňov a pripravíme si plechy na pečenie.
  • Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrájame z neho rovnako veľké štvorce o veľkosti cca 12×12 cm. Malo by ich byť 16 z celého plátu.
  • Zatočíme/zrolujeme a vytvarujeme ako rožok. Všetky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozpusteným maslom.
  • Posypeme hrubým cukrom a vložíme do predhriatej rúry. Necháme piecť asi 15 – 20 minút. Keď sa budú piecť veľmi rýchlo, znížime teplotu na 180 °C.
  • Hotové rožky odložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Perfektne chutia s maslom a dobrou marmeládou.
Jednoduché rohlíčky bez náplne
Zdroj: https://breadcakesandale.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.