To, akými farbami bude váš chlebíček žiariť, ovplyvníte množstvom a druhom kandizovaného ovocia. Obľúbená je predovšetkým kombinácia červenej, žltej a zelenej.
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 4 vajcia
- 1 šálka masla
- 2 a 1/2 šálky vody
- 1 a 1/4 šálky cukru
- 1/2 šálky tvarohu
- 1 šálka sušených marhúľ
- 2 šálky kandizovaného ovocia
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka hrozienok
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 160 ° C a vymažte a vysypte formu na biskupský chlebíček.
- Hrozienka a sušené marhule s vodou a štvrť šálkou cukru povarte za občasného miešania približne 30 minút na panvici.
- Nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí zmiešajte rozpustené maslo s tvarohom, vanilkovým extraktom a zvyšným cukrom.
- Pridajte k ich zmesi vajcia a dôkladne premiešajte.
- Následne pridajte aj vychladnutú zmes hrozienok a marhúľ.
- Opäť premiešajte a po častiach vmiešajte tiež múku a prášok do pečiva.
- Na záver pridajte kandizované ovocie a orechy.
- Premiešajte a cesto následne vložte do pripravenej formy.
- Pečte približne po dobu 55 minút.
Podobná biskupskému chlebíčku je aj slávna nemecká štôlňa . Upečte si ju spoločne s nami nielen na Vianoce!