Tento recept síce potrebuje čas na odležanie, ale výsledok rozhodne stojí za to. Príprava je naopak jednoduchá a chuť vynikajúca. Neváhajte vyskúšať aj recepty s medvedím cesnakom , ktorý má svoju špecifickú chuť i arómu.
Ingrediencie:
- 300 g olúpaného cesnaku
- 1 veľká červená paprika
- 2 hrnčeky destilovaného bieleho octu
- 1/2 hrnčeka bieleho cukru
- 1/2 hrnčeka mletých horčičných semienok
- 1/2 lyžičky zelerových semienok
Postup:
- Cesnak olúpeme a väčšie strúčiky prepolíme. Opláchneme a dáme do stredne veľkej misky.
- Červenú papriku vyčistíme, nakrájame na kocky a pridáme k cesnaku.
- Do hrnca dáme destilovaný biely ocot a biely cukor.
- Zelerové semienko so sušenou horčicou dáme do vrecka alebo napríklad do sitka na čaj a ponoríme do octu s cukrom.
- Privedieme do varu a necháme variť po dobu 5 minút.
- Vmiešame strúčiky cesnaku s paprikou a varíme ďalších 5 minút.
- Potom odstavíme a zbavíme sa vrecka s korením.
- Cesnak s paprikami rozdelíme do čistých (sterilných) pohárov, do výšky cca 2 – 3 cm od hrdla pohára.
- Zalejeme tekutinou a dobre utesníme pomocou uzáveru.
- Počkáme, až poháre vychladnú a dáme na 3 týždne odležať do chladničky, až potom podávame napríklad ku grilovanému mäsu.
Tip: Ak chceme ďaleko pikantnejšiu verziu, potom pridáme 2 lyžice štipľavej omáčky Srirachy, 1/2 lyžice sušeného chilli a 1/2 lyžice sušeného tymiánu.