Túto sladkú pochúťku máme neodmysliteľne spojenú s vianočnými sviatkami. Rozhodne je to jedna z mnohých dobrôt, ktorú si môžete vychutnať počas adventných trhov pri stánkoch. Omrknite tiež recepty na perníkové guličky , tie vás rozhodne nadchnú a nebude vám stačiť len jedna várka.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 200 g hnedého cukru
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 vrchovaté lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička perníkového korenia
- Štipka soli
- 200 g čerstvo mletých mandlí
- 200 g čerstvo mletých lieskových orechov
- 100 g čerstvo mletých vlašských orechov
- 150 g jemne nasekané kandizované pomarančovej kôry
- 150 g jemne nasekané kandizované citrónovej kôry
- Oblátky s priemerom 9 – 10 cm
- Citrónová, čokoládová alebo pomarančová poleva
Postup:
- Do misy dáme vajcia, cukor, med a šľaháme po dobu 3 až 4 minút, pokiaľ nie je zmes nadýchaná.
- Orechy pomelieme tesne predtým, než ich budeme používať a spolu s citrónovou i pomarančovou kôrou vmiešame k vaječnej zmesi.
- Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
- Predhrejeme si rúru na 160 stupňov a pripravíme plech vyložený papierom na pečenie.
- Pripravíme si oblátky a rozdelíme na ne hotové vychladené cesto pomocou lopatky na zmrzlinu a zľahka pritlačíme k oblátke.
- Naukladáme na plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 minút dozlatista.
- Upečené vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku, aby perníčky vychladli.
- Po vychladnutí prelejeme polevou, či už citrónovou, čokoládovou alebo pomarančovou, prípadne môžeme použiť všetky tri.
- Necháme zatuhnúť polevu a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe tak, že medzi jednotlivé sušienky vsunieme pergamenový papier.