Klasický norimberský perník

Klasický norimberský perník

Túto sladkú pochúťku máme neodmysliteľne spojenú s vianočnými sviatkami. Rozhodne je to jedna z mnohých dobrôt, ktorú si môžete vychutnať počas adventných trhov pri stánkoch. Omrknite tiež recepty na perníkové guličky , tie vás rozhodne nadchnú a nebude vám stačiť len jedna várka.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 2 vrchovaté lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • Štipka soli
  • 200 g čerstvo mletých mandlí
  • 200 g čerstvo mletých lieskových orechov
  • 100 g čerstvo mletých vlašských orechov
  • 150 g jemne nasekané kandizované pomarančovej kôry
  • 150 g jemne nasekané kandizované citrónovej kôry
  • Oblátky s priemerom 9 – 10 cm
  • Citrónová, čokoládová alebo pomarančová poleva

Postup:

  • Do misy dáme vajcia, cukor, med a šľaháme po dobu 3 až 4 minút, pokiaľ nie je zmes nadýchaná.
  • Orechy pomelieme tesne predtým, než ich budeme používať a spolu s citrónovou i pomarančovou kôrou vmiešame k vaječnej zmesi.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
  • Predhrejeme si rúru na 160 stupňov a pripravíme plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pripravíme si oblátky a rozdelíme na ne hotové vychladené cesto pomocou lopatky na zmrzlinu a zľahka pritlačíme k oblátke.
  • Naukladáme na plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 minút dozlatista.
  • Upečené vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku, aby perníčky vychladli.
  • Po vychladnutí prelejeme polevou, či už citrónovou, čokoládovou alebo pomarančovou, prípadne môžeme použiť všetky tri.
  • Necháme zatuhnúť polevu a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe tak, že medzi jednotlivé sušienky vsunieme pergamenový papier.
Luxusný perník z Norimbergu s vôňou mandlí, orechov a citrusov.
Zdroj: https://zimtkeksundapfeltarte.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.