Klasicky pečená morka

Klasicky pečená morka

Mnoho ľudí sa desí predstavy, že by mali piecť takého obrovského vtáka, ale verte, že keď sa na to ide systematicky, je to hračka a výsledok poteší všetky chuťové bunky.

Jasné je, že na také množstvo mäsa bude potrebný väčší počet stravníkov, čo je dôvod, prečo sa morka alebo aj moriak, pripravuje najmä na deň vďakyvzdania.

To však neznamená, že si ju nemôžete pripraviť kedykoľvek v priebehu roka. My sa spoločne pozrieme na jednoduchú, ale klasickú prípravu morky, ktorej výsledná dokonalá chuť závisí najmä na kvalitnom masle a správnom ochutení. Mrknite tiež, ako sa dá pripraviť morka na niekoľko spôsobov vo sviatočný čas.

Ingrediencie:

  • 7 – 10 kg vážiaca morka (mala by byť čerstvá, alebo aspoň úplne rozmrazená)
  • 1 zmäknuté čerstvé maslo
  • 2 kávové lyžičky citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica čerstvých listov tymiánu
  • 1 lyžica čerstvého rozmarínu
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 veľká cibuľa (žltá alebo červená)
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  • Vyberte morku a nechajte ju 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
  • Medzitým si pripravte rošt v rúre do najnižšej polohy a predhrejte rúru na 250°C.
  • Akonáhle má morka izbovú teplotu, odstránime jej krk, zbavíme ju drobov a vyšklbeme zvyšky peria, ktoré vyzerajú ako malé špendlíky.
  • Vezmite papierové kuchynské utierky as ich pomocou morku dôkladne osušte na povrchu aj vo vnútri.
  • Umiestnite morku na pekáč s mriežkou a krídla zasuňte pod ňou.
  • Vnútorný priestor morky osoľte a okoreňte.
  • Do misky dajte zmäknuté maslo, citrónovú kôru, tymian, nasekaný rozmarín a dôkladne premiešajte.
  • Opatrne zasuňte prsty pod kožu na prsiach a jemne ju nadvihnete, ale len kúsok, aby sa oddelila od mäsa.
  • Vezmite pripravené maslo s bylinkami a rozotrite časť pod kožu. Zvyšok použite na vrchnú časť morky, teda kožu zo všetkých strán okrem spodnej, kým vám vystačí maslo.
  • Cibuľu olúpte a rozkrojte na štvrtiny. Cesnak olúpte a spolu s cibuľou a nasekanou petržlenovou vňaťou vložte do morky.
  • Pomocou kuchynského povrázku zviažte morčacie nohy.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 175 – 180 ° C zhruba 2 3/4 hodiny až 3,5 hodiny.
  • Počas pečenia je dobré zakryť hornú časť alobalom, prípadne papierom na pečenie, aby sa morka nepripaľovala.
  • Akonáhle je morka hotová, nechajte ju ešte cca 45 minút odpočívať.
  • Až potom ju naservírujte s tým, čo máte radi, či už sú to varené alebo pečené zemiačiky, kaše alebo napríklad len dusená zelenina.
Jednoduchá pečienka s tymianom a citrónovou šťavou.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.