Klasický perkelt

Klasický perkelt

Toto obľúbené maďarské jedlo patrí k vôbec najznámejším pochúťkam, ktoré si človek s chuťou pripraví. Základným kameňom takého pokrmu je pomalé dusenie a kvalitné mäso. Ak chcete skúsiť aj iné podobné dobroty, omrknite recepty na guláša z húb .

Ingrediencie:

  • 1 polievkovú lyžicu sadla
  • 2 plátky na kocky nakrájané slaniny
  • 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 zelená paprika zbavená semienok a nakrájaná nadrobno
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 veľká paradajka nakrájaná nadrobno
  • 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa nakrájané na 2 cm kúsky
  • 4 polievkové lyžice kvalitné mleté sladké maďarskej papriky
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/4 -1/2 lyžičky hrubo drvenej rasce
  • 1 bobkový list
  • Voda podľa potreby

Postup:

  • V hrnci rozpustíme masť a opečieme na ňom slaninu. Pridáme cibuľu a varíme na stredne vysokom ohni dozlatista.
  • Vhodíme zelenú papriku a cesnak a varíme ďalšie dve minúty.
  • Prihodíme nakrájané hovädzie mäso a zhruba minútu varíme, kým nezmizne tak 70% ružových častí mäsa.
  • Vmiešame papriku a stiahneme z platne. Pridáme zvyšné prísady a zalejeme takým množstvom vody, aby hladina dosahovala zhruba do polovice dusenej zmesi.
  • Vrátime späť na platňu a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na stredný stupeň a varíme 90 – 100 minút.
  • Pokiaľ nie je guláš dostatočne hustý, dusíme odkryté ešte pár minút, aby sa odparila časť tekutiny. Podľa chuti dosolíme.
  • Ako príloha sa hodí tarhoňa, halušky, varené zemiaky, alebo tiež široké vaječné rezance.

Tip: Kto chce, môže ešte na tanieri ozdobiť kopčekom kyslej smotany.

Maďarský guláš z hovädzieho a cibuľového mäsa.
Zdroj: https://www.daringgourmet.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.