Pod týmto názvom si možno niektorí z vás predstavia nejakú gurmánsku lahôdku francúzskej kuchyne, kde sú žaby bežnou súčasťou jedálnička.
Avšak v tomto prípade ide o vynikajúce a úplne jednoduché pečivo, ktoré si môžete pripraviť na niekoľko spôsobov ku káve či čaju. Ostatne k popoludňajšej kávičke skúste aj recepty na orechovú tortu .
Ingrediencie:
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 100 g hnedého cukru
- Štipka soli
- 2 vajcia (veľkosť M)
- 250 g masla
Na náplň:
- 80 g mletých vlašských orechov
- 80 g sušených marhúľ
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 100 g smotany na šľahanie
- 2 polievkové lyžice likéru Amaretto
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica mlieka
- Múčkový cukor na posypanie
Postup:
- Do misy preosejeme múku, hnedý cukor, soľ a vajcia. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto.
- Zabalíme do fólie a necháme aspoň 1 hodinu oddýchnuť v chladničke.
- Na náplň rozdrvíme v mixéri vlašské orechy a marhule. Vmiešame hnedý cukor, smotanu a Amaretto.
- Takto pripravenú náplň priklopíme a dáme na 1 – 2 hodiny vychladiť do chladničky.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.
- Cesto rozvaľkáme na placku s hrúbkou 3 – 4 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom cca 7 cm.
- Zmiešame žĺtok s mliekom a tým potrieme kolieska.
- Do stredu každého kolieska dáme 1 vrchovatú lyžičku náplne.
- Koliesko preložíme a okraje k sebe pritlačíme pomocou vidličky.
- Kapsičky položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 15-20 minút.
- Vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
- Orechovo-marhuľové kapsičky po vychladnutí poprášime práškovým cukrom.