Táto pochúťka je obľúbená po mnoho generácií a každý si ju s chuťou pripraví. Ostatne je to vynikajúci pokrm vhodný samostatne, napríklad ako desiata, ale pokojne to môže byť aj chutná večera, prípadne príloha k mäsu.
Ak fandíte studenej kuchyni a radi si pochutnáte na skutočných skvostoch, skúste jednoduché recepty na zemiakové nátierky . Olíznete po nich všetkých desať.
Ingrediencie:
- 1 šalátová uhorka
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 1/2 veľkej zelenej papriky
- 2 veľké zrelé slivkové paradajky
- 1/2 hrnčeka čiernych olív (odroda Kalamata)
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
- 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
- 1 balenie syra Feta
Postup:
- Uhorku umyjeme a pomocou škrabky na nej vytvoríme pruhovaný vzor tak, že vždy každé 2 cm oškrabeme šupku. Rozpolíme a nakrájame na plátky.
- Vhodíme do misy a pridáme očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu.
- Papriku zbavíme zrniečok, rozkrájame na rovnako veľké kocky a dáme aj do misy.
- Pokrájame umyté slivkové paradajky a spolu s olivami aj petržlenovou vňaťou prihodíme k ostatnej zelenine.
- Olivový olej rozšľaháme s vínnym octom a prilejeme do misy.
- Dôkladne premiešame, aby sa tekutina dostala na všetky kúsky zeleniny.
- Osolíme, pridáme korenie, rozdrobený syr Feta a ešte raz zamiešame. Nakoniec dáme šalát aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
- Potom už len stačí rozdeliť do šalátových misiek a servírovať.