Krehký, jemný, tak akurát chrumkavý a pritom dokonale ľahký. Presne taký má byť tento obľúbený anglický pokrm. No a ak vás predsa len prepadne chuť aj na niečo sladké, omrknite recepty na buchtu s pudingom .
Ingrediencie:
- 3 veľké vajcia
- 150 g hladkej múky
- 175 g plnotučného mlieka
- 2 g morskej soli
- 25 g vody
- 100 ml rastlinného oleja (alebo napríklad masti či iného tuku)
Postup:
- V strednej mise zmiešame vajcia, múku, mlieko, vodu, soľ a šľaháme, až vznikne hladké cesto.
- Hotové cesto necháme 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote, potom preložíme cesto do vzduchotesnej nádoby a necháme v chladničke cez noc.
- Pokiaľ chceme dosiahnuť ešte lepšie výsledky, necháme ho v chladničke pokojne aj dva dni, maximálne však tri. Potom už cesto spracujeme.
- Predhrejeme si rúru na 230 stupňov a vyberieme cesto z chladničky a pripravíme si formu na muffiny (alebo inú formu, ktorú máme práve po ruke).
- Formu potrieme olejom a dáme na cca 10 minút nahriať do rúry. Nahriatu formu preložíme na plech a rozdelíme do každej jamky časť cesta, aby boli naplnené zhruba do 1/2 až 3/4.
- Ihneď vrátime formu späť do rúry a pečieme tak dlho, pokiaľ nebude mať puding zhruba štvornásobný objem.
- Povrch musí mať tmavo hnedú, na dotyk chrumkavý a pri poklepaní by mal byť počuť dutý zvuk.
- Menšie pudingy sa pečú tak 15 minút, u tých väčších bude treba asi 25 minút.
- Upečené vyberieme z rúry a ihneď podávame.
Tip: Ak ich všetky nezjeme, necháme ich vychladnúť, preložíme do mraziaceho vrecka a uložíme do mrazničky. Tam vydržia maximálne 3 mesiace. Pred opätovnou konzumáciou ich necháme rozmraziť a rozpečieme na pár minút v rúre.