Klasika v podobe diviačieho so šípkovou

Klasika v podobe diviačieho so šípkovou

Ak dávate rovnako ako niektoré postavy z filmu Slávnosti snežienok prednosť kance so šípkovou pred kancom s kapustou, tento recept je presne pre vás.

Ingrediencie:

  • 700 g diviačie stehná
  • 1 cibuľa
  • 75 g zeleru
  • 1 mrkva
  • 10 g sušených hríbikov
  • 2 PL hladkej múky
  • 1,5 PL paradajkového pyré
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 3 PL šľahačky alebo smotany
  • 2 PL šípkovej marmelády
  • 250 ml červeného vína
  • 600 ml vývaru
  • bobkový list
  • borievka
  • tymian
  • nové korenie
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté mäso nakrájajte na plátky, osoľte, okoreňte a poprášte múkou.
  2. Do malej misky s horúcou vodou vložte na 10 minút sušené huby.
  3. Cibuľu, zeler a mrkvu olúpte a nakrájajte na kocky.
  4. Guľôčky borievky a korenia rozomeľte v trecej miske.
  5. Predhrejte si rúru na 180°C.
  6. Na panvici či v hrnci s olejom plátky mäsa zľahka orestujte.
  7. Hríbiky vyberte z vody, nakrájajte ich, ale vodu nevylievajte.
  8. Mäso z panvice vyberte a do zvyšku oleja dajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
  9. Keď zelenina začne hnednúť, pridajte paradajkové pyré, borievka a korenie. Restujte 1-2 minúty.
  10. Prilejte červené víno a následne nechajte zredukovať jeho množstvo na polovicu.
  11. Pridajte diviačie mäso, vývar, vodu z namočených hríbikov, hríbiky, bylinky a všetky korenia.
  12. Premiešajte a vložte na 15 minút piecť do predhriatej rúry.
  13. Následne znížte teplotu v rúre na 140 ° C, panvicu či hrniec priklopte a pečte ešte asi hodinu a štvrť.
  14. Počas pečenia mäso obráťte.
  15. Keď je mäso hotové, zabaľte ho do alobalu.
  16. Vypečenú šťavu preceďte cez sitko a použite ju na tvorbu šípkovej omáčky.
  17. Precedenú tekutinu priveďte do varu a pridajte do nej kukuričný škrob.
  18. Keď omáčka začne hustnúť, narieďte ju trochou vody.
  19. Potom pridajte smotanu, šípkový džem, soľ a korenie.
  20. Dôkladne premiešajte a omáčka je hotová.

Takto pripravený pokrm servírujte s knedľou alebo zemiakovou kašou.

Plátok diviaka v šípkovej omáčke
zdroj: coconutandvanilla.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.