Kláštorné orechové rožky

Kláštorné orechové rožky

Ako sú niekde v hlavnej úlohe oriešky, vždy máme istotu, že chuť bude úplne vynikajúca. Hoci mnohí tvrdia, že lieskové orechy nemajú takú lahodnú chuť ako tie vlašské, nie je to tak. Každý druh má svoju úplne charakteristickú vlastnosť. Navyše, kto nechce lískača, môže ich pokojne nahradiť vlašiakmi alebo použiť aj mandle.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 100 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla
  • 140 g hladkej múky
  • 90 g mletých pražených lieskových orechov
  • 40 g strúhanej čokolády na varenie
  • 40 g vanilkového cukru
  • 1 žĺtok

Na ozdobu:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla
  • Hrubo mleté ​​lieskové orechy, mandle alebo pistácie na posypanie

Postup:

  • Zmäknuté maslo nakrájame na kúsky, pridáme preosiatu múku, mleté ​​opražené lieskové oriešky a vanilkový cukor.
  • Prsty začneme suroviny spracovávať a trieť tak dlho, až sa z nich utvorí drobivá zmes.
  • Prihodíme žĺtok, najemno nastrúhanú čokoládu, vidličkou trochu premiešame a potom vypracujeme hladké vláčne cesto.
  • Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 45 minút vychladiť do chladničky.
  • Z cesta odoberáme rovnako veľké kúsky, z ktorých vytvarujeme valček az neho potom rožok.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a rožky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečieme v predhriatej rúre zhruba 13–15 minút, rozhodne však nie dlhšie.
  • Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na plechu. Čerstvo upečené sú totiž príliš mäkké na prevzatie.
  • Do vodného kúpeľa dáme nakrájané maslo a pridáme nasekanú čokoládu. Necháme rozpustiť a odstavíme z vodného kúpeľa.
  • Oba konce rožkov namočíme do pripravenej čokoládovej polevy a potom ponoríme do nasekaných pistácií, orechov či mandlí.
  • Položíme na čistý papier na pečenie a necháme zatuhnúť.
  • Vychladnuté rohlíčky môžeme rovno konzumovať alebo ich uchovávame vo vzduchotesnej krabičke na sušienky.
Kláštorné sušienky na sviatočnú príležitosť.
Zdroj: https://www.rosacooking.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.