Opečte si pár toastov a odzátkujte fľašu Ribera del Duero, ktorú si môžete vychutnať spolu s touto zdravou polievkou s ružičkovým kelom.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 85 talianskej klobásy
- 120 g nakrájanej cibule
- 60 g nakrájanej mrkvy
- 60 g zeleru nakrájaného na kocky
- 2 lyžice jemne nasekaného cesnaku
- 2 lyžičky papriky (najlepšie údené)
- 340 g malých žltých zemiakov (nakrájaných na plátky)
- 230 g ružičkového kelu (orezané a nakrájané na plátky)
- 1 l kuracieho vývaru
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého korenia
- 30 g nasekanej plochej petržlenovej vňate
Postup
- Zahrejte 1 lyžicu oleja vo veľkom hrnci na strednú teplotu. Pridajte klobásu a varte za občasného miešania, kým nezhnedne, 4 až 6 minút.
- Do hrnca pridajte zvyšné 2 lyžice oleja, cibuľu, mrkvu a zeler.
- Varte za občasného miešania do zmäknutia asi 5 minút.
- Pridajte cesnak a paprík, varte po dobu 30 sekúnd.
- Pridajte zemiaky, ružičkový kel a vývar a všetko priveďte do varu na vysokú teplotu.
- Akonáhle sa polievka začne variť znížte teplotu na miernu a za občasného miešania varte, kým zemiaky nezmäknú, 6 až 8 minút.
- Vmiešajte klobásu, ocot, soľ a korenie.
- Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.