Kĺzaky plnené údeným mäsom s kapustou

Kĺzaky plnené údeným mäsom s kapustou

Vyskúšajte toto sýte, ľudové a chutné jedlo! Skvele zahreje a uspokojí aj ten najmaškrtnejší jazýček.

Ingrediencie

Na kĺzaky:

  • 400 g zemiakov, surových
  • 400 g zemiakov, varených
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 200 g mletých škvarkov
  • 200 g bravčového údeného mäsa, vareného a mletého
  • mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
  • 2 vajcia
  • 400 g polohrubej múky

Na kapustu:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 150 g slaniny
  • 2 väčšie cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 200 g kyslej smotany
  • 400 ml mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • voda (na rozriedenie)
  • 1 lyžica cukru

Postup

  1. Škvarky a údené uvarené mäso pomelieme.
  2. Pridáme vajcia a korenie.
  3. Polovicu zemiakov uvaríme a potom ich roztlačíme na kašu.
  4. Do misy k mäsu a škvarkom pridáme kašu a druhú polovicu zemiakov strúhaných na veľkých okách.
  5. Ďalej pridáme soľ a múku.
  6. Všetko premiešame.
  7. Dáme do chladu na hodinu.
  8. Medzitým dáme do hrnca slaninu pokrájanú na 1 cm kocky a cibuľu nakrájanú na pol mesiaca.
  9. Necháme poriadne škvariť, až začnú zostávať zo slaniny škvarky, potom pridáme lisovaný cesnak a cukor.
  10. Chvíľu povaríme.
  11. Pridáme kyslú kapustu aj s vodou z nej.
  12. Dusíme a miešame, kým sa voda nevyparí.
  13. Mlieko a smotanu zmiešame s múkou a zalejeme zmesou kapusty.
  14. Varíme aspoň 20 minút.
  15. Zo zmesi, ktorú sme odložili do chladu, tvaruje guľa o veľkosti tenisovej loptičky.
  16. Potrieme pekáč olejom a do neho gule piecť na pol hodiny pri 200 °C.
  17. Potom prilejeme kapustu a pečieme ešte ďalšiu pol hodiny.
  18. Užite si to!
Kĺzaky s kapustou serírované na tanieri.
www.varecha.pravda.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.