Iste mi dáte za pravdu, že tento recept patrí k úplným klasikám, ktoré si môžete vychutnať nielen v tých najlepších reštauráciách, ale pokojne aj v pohodlí domova. Stačí len nájsť tú správnu kombináciu surovín. Mladý kohút potrebuje starostlivosť a vhodné korenie, až potom bude mať tú ideálnu chuť.
Ingrediencie:
Na marinádu:
- 750 ml červeného vína
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 nasekaná veľká cibuľa
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica sušených húb
- 1/4 lyžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
Na kohúta:
- 1 polievková lyžica polohrubej múky
- 1 kohúta rozdeleného na porcie
- 2 lyžičky oleja
- 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
Na dohotovenie:
- 700 g zemiakov
- 500 g čerstvých húb
- 200 g slaniny nakrájanej na kocky
- 200 g šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hrsť petržlenu
- 1 štipka cukru
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
- Do misy nalejeme víno, pridáme nasekanú cibuľu, nakrájanú mrkvu, sušený tymián, prelisovaný cesnak, sušené huby, bobkový list aj mleté čierne korenie.
- Marinádu dôkladne premiešame a vložíme do nej naporciovaného kohúta. Necháme minimálne 12 hodín marinovať v chladničke.
- Druhý deň mäso vyberieme a marinádu si odložíme bokom.
- Rozohrejeme 1/4 kocky masla a 1 lyžicu oleja vo veľkej panvici, ktorú je možné dať aj do rúry, a kohúta rovnomerne opečieme zo všetkých strán.
- Keď je kohút opečený, pridáme k nemu zeleninu z marinády a 5 minút miešame, aby sa trochu orestovala.
- Pridáme múku a miešame ďalších 5 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
- Zalejeme marinádou, chvíľu povaríme, zakryjeme pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry na cca 2 hodiny.
- Zatiaľ čo sa kohút pečie, vezmeme si inú panvicu a rozohrejeme na nej druhú 1/4 masla a lyžicu oleja.
- Prihodíme slaninu, šalotky a chvíľku za stáleho miešania restujeme zhruba 5 minút. Ochutíme cukrom, soľou, čiernym korením a pokvapkáme 2 lyžicami vody.
- Počkáme, až sa odparí tekutina a pridáme nakrájané čerstvé huby. Miešame ďalších 5 – 6 minút, aby sa huby orestovali.
- Akonáhle je kohút upečený, vmiešame do omáčky nasekaný cesnak a petržlenovú vňať. Zemiaky uvaríme a pridáme na panvicu k hubám.
- Servírujeme zemiaky, kohúta, a to všetko zaleje omáčkou.