Tieto bohaté, krehké a nadýchané kysnuté rožky s kokosom sú príjemným doplnkom pre nedeľný brunch alebo na posedenie s priateľmi pri káve.
Čo budeme potrebovať
Na rožky
- 2 lyžičky aktívneho sušeného droždia
- 2 polievkové lyžice teplej vody
- 125 ml teplej hustej smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru (plus 2 lyžičky)
- Vajcia
- 300 g hladkej múky (rozdelené)
- Štipka soli
- 60 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
Na náplň
- 2 lyžice masla (zmäknutého)
- 60 g práškového cukru
- 60 g sladeného strúhaného kokosu
Na ozdobu
- Vajcia
- 2 lyžice mlieka
- 60 g sladeného strúhaného kokosu
Postup
- V malej miske si rozpustíme droždie v teplej vode
- Vmiešame teplú smotanu, cukor, vajcia a 60 g múky
- Do veľkej misy dáme soľ a zvyšnú múku
- Do múky nakrájame maslo a premiešame, aby nám vznikla drobivá zmes
- Vmiešame zmes droždia a prepracovávame, kým sa nezmieša a nezapracuje, ale nechnete
- Cesto zakryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 až 3 hodiny alebo cez noc
- Na náplň zmiešame maslo a práškový cukor
- Vmiešame kokos a dáme bokom
- Cesto rozdelíme na polovicu
- Obe časti dáme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a každú časť rozvaľkáme na kruh
- Potrieme vytvorenou náplňou a každý kruh nakrájame na osem trojuholníčkov
- Jednotlivé trojuholníky zrolujeme od najširšieho konca a položíme ich na vymastené plechy
- Konce rožkov zahneme v tvare polmesiaca
- Prikryjeme ich a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 1 hodinu
- Na polevu zmiešame vajcia a mlieko
- Polevou potrieme cesto a posypeme ho kokosom
- Kokosové rožky pečieme na 180 stupňov po dobu 13-18 minút, kým nezozlátnu
- Rožteky vyberieme z rúry a na mriežke ich necháme vychladnúť.
Plánujete sa v nedeľu trochu prespať? Potom nie je nič lepšie ako začať deň s poriadnym brunchom! Ako na neho a aké pokrmy sa k nemu najlepšie hodí sa dočítate v tomto článku s receptami na brunch ! Musíte ich vyskúšať, sú úplne famózne!