Neuveriteľne jednoduchý recept na rastlinný jogurt, na ktorý takmer nič nepotrebujete. A pritom je výsledok úplne fenomenálny! Vyskúšajte ho aj vy.
Ingrediencie
- 400 ml plechovka plnotučného kokosového mlieka
- 2 kapsule probiotík vhodných pre vegánov (musia to byť kapsule, nie pilulky, ktoré sa musia rozdrviť)
Voliteľné doplnky:
- na dosladenie javorový sirup, stévia, alebo agávový nektár
- vanilkový extrakt alebo prášok z vanilkového struku
- ovocie alebo ovocný kompót
Postup
- Dobre pretrepte kokosové mlieko.
- Potom otvorte a nalejte do čistej, sterilizovanej, suchej sklenenej nádoby alebo misky.
- Čisté poháre môžete ľahko sterilizovať tak, že ich dôkladne opláchnete vriacou vodou a necháte úplne vyschnúť.
- Pred pridaním prísad ich nechajte vychladnúť späť na izbovú teplotu.
- Občas sa oddelí kokosové mlieko, takže po pridaní do dózy miešam metličkou, aby bolo úplne hladké.
- Vyprázdnite svoje probiotické kapsule do kokosového mlieka a premiešajte drevenú alebo plastovú lyžičku, nie kovovú, pretože kovová lyžička môže s probiotikami negatívne reagovať.
- Miešajte, kým nebude zmes krémová a hladká.
- Zmes zakryte tenkou utierkou a zaistite gumičkou.
- Nechajte jogurt aktivovať aspoň 24 hodín a až 48 hodín na teplom mieste.
- Čím dlhšie bude jogurt odpočívať, tým bude šťavnatejší.
- V teplejších podmienkach je ľahké vyrobiť jogurt (ak má váš dom teplotu 23 stupňov C a viac).
- Ale v chladnejších podmienkach dajte jogurt do rúry so zapnutým svetlom (nezapínajte rúru), kde by mal mať správne množstvo tepla, aby sa aktivoval.
- Akonáhle jogurt dosiahne správnu chuť a hustotu podľa vašich predstáv (nezabudnite ochutnať vareškou), bezpečne prikryte viečkom a dajte do chladu.
- Ochladením sa jogurt ešte viac zahustí, takmer do konzistencie gréckeho jogurtu (v závislosti na značke kokosového mlieka, ktoré ste použili)!
- Pre ešte hustejší jogurt vyložte jemné sito dvoma vrstvami gázoviny a umiestnite nad mixovaciu nádobu. Nalejte jogurt, potom voľne prikryte vekom alebo plastovou fóliou a nechajte cez noc alebo 12+ hodín odpočinúť v chladničke.
- Malo by to trochu viac zhustnúť.
- Jogurt podávajte len tak alebo s ovocím či s ovocným kompótom.
- V tomto okamihu môžete tiež pridať trochu sladidla alebo príchuti, ako je javorový sirup a/alebo vanilkový extrakt.
- Uchovávajte prikryté v chladničke niekoľko dní (až 7 dní).